Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Novoopremljena terapevtska soba (foto: Izidor Šček)
Novoopremljena terapevtska soba

VIDEO: Osnovna šola Gustava Šiliha ponosno odpira vrata obiskovalcem

Radijski utrip | 20.10.2013, 09:01

Dan odprtih vrat so v petek dopoldne v Osnovni šoli Gustava Šiliha pripravili z namenom, da bi javnosti pokazali prenovljene prostore, sad letošnje dobrodelne Pustne iskrice Radia Ognjišče. Zbranih dobrih 33 tisoč evrov so v Mariboru porabili za prenovo fizioterapevtskega prostora in nakup opreme za izvedbo Therasuit terapije. Sicer pa so obiskovalcem pokazali tudi druge prostore šole, hkrati pa so bili na voljo za morebitna vprašanja.

OŠ Gustava Šiliha v Mariboru nudi zavetje sto sedemdesetim otrokom s posebnimi potrebami. Med njimi je kar 70 takih, ki potrebujejo posebno terapevtsko obravnavo in sobo, opremljeno za t. i. therasuit terapijo, ki je terapevtska tehnika, namenjena predvsem otrokom in mladostnikom s težavami v gibanju, najpogosteje pa se uporablja pri otrocih s cerebralno paralizo.

Poslušalci Radia Ognjišče so klicu iz Maribora prisluhnili, čeprav so časi težki. Jure Sešek, urednik otroškega in mladinskega programa na Radiu Ognjišče, se je po uspešnem zbiranju sredstev na pustnem plesu takole zahvalil: "Pustna Sobotna iskrica je znova dokazala, da dobro srce ni v krizi. Otroci v OŠ Gustava Šiliha bodo deležni pozornosti, ki jim bo pomagala pri njihovem razvoju. Veseli smo, da smo lahko opozorili, da cenimo drugačnost, da jo spoštujemo, in da razumemo njeno vlogo v življenju nas vseh. Lepo je spoznati, da v teh časih še znamo stopiti skupaj in pomisliti na drugega!"

Dan odprtih vrat - OŠ G. Šiliha
Dan odprtih vrat - OŠ G. Šiliha © Izidor Šček

Prerez traku
Trak je prerezal msgr. Franci Trstenjak © Izidor Šček

 

Terapevtska_soba_2
Dar Sobotne iskrice 2013 © Izidor Šček

Obleka za terapijo
Prikaz terapije v posebni obleki © Izidor Šček

Število otrok, ki potrebujejo posebno specialistično obravnavo, se iz leta v leto veča, pravi ravnateljica OŠ Gustava Šiliha, Natali Perbil Eisner: „Imamo vedno več otrok, ki potrebujejo dodatno obravnavo. Radi bi jih podprli tudi v delu, ki ni neposredno povezano s poukom. Neizmerno smo hvaležni vsem darovalcem. Hvala za vsak dar posebej!"

Radijski utrip, Dogodki
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.