Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

Dr. Marija Kavkler v oddaji Naš gost

Radijski utrip | 13.10.2013, 19:27

Izredna profesorica za področje didaktike specialne in rehabilitacijske pedagogike na Pedagoški fakulteti v Ljubljani ter predsednica društva "Bravo", društva za pomoč otrokom in mladostnikom s specifičnimi učnimi težavami, dr. Marija Kavkler se vse svoje življenje posveča delu s tistimi, ki težje kot vrstniki prihajajo do svojih ciljev.

"Otrok in mladostnikov z disleksijo in drugimi specifičnimi učnimi težavami je veliko, približno 10 odstotkov, vendar jim žal še ne posvečamo toliko pozornosti, kolikor bi je morali. Na prvi vtis se popolnoma nič ne razlikujejo od drugih in ljudje, ki ne poznajo področja, težko razumejo, da se nikakor ne morejo naučiti brati, pisati ali računati, ter to pripisujejo lenobi, premajhnemu trudu in podobnemu. Ne vedo, da so specifične učne težave nevrološko pogojene – gre za drugačno delovanje možganov, za drugačno predelovanje informacij ... To ne pomeni, da ne znajo matematike ali slovenskega jezika, ampak imajo pa problem z avtomatizacijo ... V stroki raje govorimo o primanjkljajih in potrebah kot o problemih. Če namreč govorimo o problemih, potem govorimo o tem, da ima pač nekdo (otrok ali odrasel) problem, ki ga mora rešiti. Če pa govorimo o potrebah, potem govorimo tudi o tem, kaj bomo spremenili v okolju, da se te težave odpravijo, zmanjšajo. Sama se veliko ukvarjam tudi z inkluzijo – s filozofijo, s katero želimo čim bolj spremeniti in pripraviti učno ali življenjsko okolje, v katerega se bodo ljudje s takimi težavami lahko vključili in razvili svoje potenciale. S tem praktično naredimo skoraj vse."

Po vzoru drugih držav je dr. Marija Kavkler z mnogimi strokovnimi kolegicami ter starši ustanovila društvo "Bravo", društvo za pomoč otrokom in mladostnikom s specifičnimi učnimi težavami, katerega namen je podpora in pomoč, pa tudi ozaveščanje javnosti.

"Mnogi otroci in mladostniki s specifičnimi učnimi težavami so zelo nadarjeni na določenih področjih, vendar imajo v povprečju zelo nizke ocene. Če vi zahtevate od njih nekaj, česar dejansko ne zmorejo, potem rezultat ne more biti drugačen. Denimo, invalida na vozičku ne bo nihče silil, naj gre po stopnicah, od dislektičnih otrok pa se zahteva, da berejo naglas, da na osnovi tega prebranega besedila odgovarjajo na vprašanja ... Ti otroci imajo lahko zelo veliko znanja, a če od njih zahtevamo znanje na način, ki je za njih problem, ki ga ne morejo izpeljati tako kot vrstniki, potem seveda pokažejo neznanje ... Treba je poiskati druge poti. Nekateri taki otroci sami razvijejo strategije za kompenzacijo."

"Če se bomo zavedali, da je prav vsak otrok dragocen, potem se bo tudi odnos do teh težav spremenil. Za spremembe je ključno, da imajo ljudje pozitivna stališča, da želijo nekaj izboljšati, da razumejo otroke in mladostnike ter da izkoristijo vire, ki jih že imamo. Na ta način bomo tem otrokom najbolj pomagali, seveda skupaj s starši in njimi samimi ..."

Radijski utrip, Oddaje
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...