Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

VIDEO in FOTO: P. Bahčič na Brezjah: V središče naše vere in našega življenja postavimo Kristusa

Slovenija | 07.10.2013, 22:45

Radio Ognjišče, katoliški tednik Družina in frančiškani z Brezij, varuhi milostne podobe Marije Pomagaj, smo na današnji praznik Rožnovenske Matere Božje vse spodbudili k pomnoženi molitvi rožnega venca. Z molitvijo smo začeli v Kranju v podružni cerkvi Rožnovenske Matere Božje, od tam pa se opravili na peš romanje do narodnega svetišča Marije Pomagaj na Brezjah. Ob 19. uri je bila slovesna sveta maša, ki jo je daroval p. Tadej Inglič, pridigal je p. dr. Robert Bahčič. „Molitev Rožnega venca ni sama sebi namen, prav tako se ne konča pri Mariji. Med molitvijo premišljujemo celotno Jezusovo življenje,“ je v nagovoru dejal p. dr. Bahčič. Slovesni sveti maši je sledila molitev Rožnega venca pred milostno podobo. Z rožnim vencem, ki ga je Mariji Pomagaj podaril blaženi Janez Pavel II. smo molili sodelavci radia in tednika družina, šolske sestre ter patri frančiškani. Večer smo sklenili z litanijami.

K poglobljeni molitvi rožnega venca, posebej v mesecu oktobru, so povabili glavni in odgovorni urednik Radia Ognjišče msgr. Franci Trstenjak, odgovorni urednik katoliškega tednika Družina msgr. Franci Petrič ter gvardijan in rektor bazilike Marije Pomagaj p. dr. Robert Bahčič. V vabilu so zapisali, da današnje duhovno dogajanje ni bilo nič novega, "še manj, da bi obremenjevali z nekim novim dogodkom. Je le oživitev tistega, kar bi moralo biti pravilo, pa je izjema, kar bi moralo biti več, a je manj, kar bi moralo goreti, pa le tli". K molitvi nas po njihovih besedah „kliče stanje duha v Cerkvi in državi; kličejo prej slabe kot dobre razmere, ki prinašajo socialne težave in še večjo duhovno bedo. K poglobljeni molitvi, ne le osebni, ampak tudi občestveni, alarmantno kliče podatek, da veljamo Slovenci za narod, ki v Evropi najmanj moli“.

Sv. p. Pij je imenoval rožni venec "orožje za obrambo in rešitev, ki nam ga je podarila Marija, da ga uporabimo proti zvijačam peklenskega sovražnika". Vsem, ki so bili p. Piju blizu, je razlagal: "Če sta Brezmadežna v Lurdu in še bolj brezmadežno Srce v Fatimi vztrajno priporočala molitev rožnega venca, ali morda to ne pomeni, da ima ta molitev izjemno vrednost za nas in za naše čase?"

P. Bahčič: Med molitvijo premišljujemo celotno Jezusovo življenje

Radio Ognjišče, katoliški tednik Družina in frančiškani z Brezij smo danes na praznik Rožnovenske Matere Božje tako ves dan namenili spodbudi, da se molitev rožnega venca ponovno vzljubi in zasidra med verniki. Ob 19. uri smo se v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah zbrali pri sveti maši, po njej pa smo pred milostno podobo Marije Pomagaj z rožnim vencem, ki ga je Brezjam podaril bl. papež Janez Pavel II. zmolili vse štiri dele rožnega venca in na koncu zapeli litanije Matere Božje.

p. dr. Robert Bahčič
p. dr. Robert Bahčič © Izidor Šček

P. Robert Bahčič je dejal, da molitev rožnega venca, ni sama sebi namen, prav tako se ne konča pri Mariji. „Med molitvijo premišljujemo celotno Jezusovo življenje. Marija pa je tista, ki pomaga „rasti v domačnosti z Jezusom“, vstopiti v Kristusove skrivnosti. Ko molimo Zdravamarije, se obrnemo na nebeško Mater, ona pa nam pokaže svojega Sina, pokaže nam Očeta.“

P. Bahčič je še dejal, da Bog, ki nam govori v tišini, čaka na naš odziv. „Bog je namreč Bog dialoga, ne monologa in ukazov. Zato čaka in pričakuje naša vprašanja, premislek, odgovore; čaka, da si vzamemo čas za razgovor in pogovor z Njim – to, kar po navadi imenujemo molitev.“

Ob sklepu pridige je p. Robert Bahčič vse povabil, da se odpremo za resničnos veselje in za drugega, ki zagotovo trpi. „Odprimo se za Boga in poleg prošenj izrecimo tudi hvalnico. V središče molitve postavimo Boga Očeta. V središče naše vere in našega življenja postavimo Kristusa.“

Bazilika Marije Pomagaj je bila popolnoma polna
Bazilika Marije Pomagaj je bila popolnoma polna © Izidor Šček

Duhovniki ob oltarju
Duhovniki ob oltarju © Izidor Šček

Glavni in odgovorni urednik Radia Ognjišče msgr. Franci Trstenjak pa je pred molitvijo rožnega venca dejal, da smo pohiteli k naši skupni Materi, "pohiteli na Brezje, pohiteli pred milostno podobo Marije Pomagaj, ker smo v stiski. V stiski zaradi mnogih težav in zapletov znotraj Cerkve, naroda in države, v stiski zaradi stanja duha, ki nas vleče k tlom in ne v višave, ki nas siromaši in hromi na vseh področjih življenja".

"V molitev vključimo vse stiske in težave, s katerimi se soočamo kot člani Cerkve ter člani slovenskega naroda in slovenske države. Z molitvijo bodimo duhovno blizu štirim upokojenim nadškofom, katerih bridkost odsotnosti od naših občestev naj rodi blagoslovljeni sad v prizadevanjih za duhovno prenovo krajevnih Cerkva in naroda. Z molitvijo prosimo tudi za nova nadškofa na ljubljanskem in mariborskem sedežu ter za nove služabnike in služabnice v duhovniških in redovniških vrstah", je dejal msgr. Trstenjak.

Peš romanje iz Kranja na Brezje

Sodelavci omenjenih treh ustanov smo se na večer pripravili tudi s peš romanjem k Mariji Pomagaj. Romanje se je začelo ob 12. uri, z mašo v podružni cerkvi Rožnovenske Matere Božje v Kranju, po njej pa smo poromali proti Marijinemu narodnemu svetišču. V nagovoru je glavni in odgovorni urednik Radia Ognjišče Franci Trstenjak med drugim poudaril: „Ne domišljajmo si, da bomo sami poiskali rešitve, kajti le te se že dolgo in predolgo iščejo, pa ni in ni učinkov. Ne domišljamo si, da nas bodo samo garanje, pa brihtnost in napredek znanosti potegnile iz jame, katero smo si sami skopali in vanjo padli. Spoznati moramo, da brez Božjega blagoslova ne bo pravih rezultatov, a za blagoslov je potrebno moliti in prositi. Obudimo spomin na besede papeža Leona XIII., s katerimi lahko na preprost način obrazložimo stanje duha v Cerkvi, narodu in državi, stanje krize in vseh drugih nesreč: Če je v kakem narodu začela pojemati molitev rožnega venca, so se nad njim hitro zbrali hudourni oblaki nesreče. Naj bo po naši osebni in skupni molitvi posvečeno naše osebno, družinsko, župnijsko in narodno življenje. Prispevajmo kar zmoremo in kar moramo: z molitvijo rožnega venca vztrajno in goreče prosimo za Božjo pomoč na Marijino priprošnjo“.

Duhovniki v Kranju
Duhovniki v Kranju © Izidor Šček

Romarji na ulicah Kranja
Romarji na ulicah Kranja © Izidor Šček

Maša v Kranju
Maša v Kranju © Izidor Šček

Romarji od Kranja do Brezij
Romarji od Kranja do Brezij © Izidor Šček

Romarji
Romarji © Izidor Šček
Spodbuda škofa Andreja Glavana

K molitvi so povabili tudi slovenski škofje, ki so se v Kopru zbrali na zasedanju Slovenske škofovske konference. Njen predsednik novomeški škof Andrej Glavan je o molitvi za naš radio povedal: „Molitev je tista, ki daje moč za osebno vero, za osebno krščansko življenje, pa tudi za Cerkev. Znano je, da je Cerkev že od prvih časov, ko se je na primer Peter znašel v zaporu, zanj molila. Pa potem to enako pozneje, ko so bili zunanji napadi na Cerkev, konkretno na primer, ko je obstajala turška nevarnost, na kar nas spominja današnji praznik rožnovenske Matere Božje. Isto velja za današnji čas, ko je Cerkev tudi ogrožena, ko jo ogroža sekularizem, razni napadi, pa tudi notranje slabosti. Tako da je molitev tista, ki nas bo rešila, tako kot je reševala v zgodovini Cerkev tolikokrat. Vabim vse, da se pridružijo ne samo na Brezjah, ampak sploh da veliko molimo za Cerkev na Slovenskem, za našo domovino, za nove nadškofe, da bi se notranje razmere pri nas čim prej normalizirale.“

Molitev Rožnega venca
Povezala nas je molitev Rožnega venca © Izidor Šček

Molitev Rožnega venca

Molitev Rožnega venca začnemo tako, da se pokrižamo in ob tem izrečemo: V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen.

Zmolimo Apostolsko veroizpoved:

Verujem v Boga Očeta vsemogočnega, stvarnika nebes in zemlje. In v Jezusa Kristusa, Sina njegovega edinega, Gospoda našega; ki je bil spočet od Svetega Duha, rojen iz Marije Device; trpel pod Poncijem Pilatom, križan bil, umrl in bil v grob položen; šel pred pekel, tretji dan od mrtvih vstal; šel v nebesa; sedi na desnici Boga Očeta vsemogočnega; od ondod bo prišel sodit žive in mrtve. Verujem v Svetega Duha; sveto Katoliško Cerkev, občestvo svetnikov; odpuščanje grehov; naše vstajenje in večno življenje. Amen.

Zmolimo Oče naš:

Oče naš, ki si v nebesih, posvečeno bodi tvoje ime, pridi k nam tvoje kraljestvo, zgodi se tvoja volja kakor v nebesih tako na zemlji. Daj nam danes naš vsakdanji kruh in odpusti nam naše dolge, kakor tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom, in ne vpelji nas v skušnjavo, temveč reši nas hudega. Amen.

Nato molimo molitev Zdrava Marija, za besedo Jezus pa povemo prošnjo (skrivnost), ter nadaljujemo s Sveta Marija.

Zdrava, Marija, milosti polna, Gospod je s teboj, blagoslovljena si med ženami in blagoslovljen je sad tvojega telesa, Jezus. Sveta Marija, Mati Božja, prosi za nas grešnike zdaj in ob naši smrtni uri. Amen.

Zmolimo:

Slava Očetu in Sinu in Svetemu Duhu, kakor je bilo v začetku, tako zdaj in vselej in vekomaj. Amen.

1. Veseli del (molimo ob ponedeljkih in sobotah)

Apostolska veroizpoved. Oče naš. Trikrat Zdrava Marija s prošnjami:

  • ki nam poživi vero;
  • ki nam utrdi upanje;
  • ki nam vžgi ljubezen.

Slava Očetu.

Oče naš. Desetkrat Zdrava Marija. Slava Očetu, s skrivnostmi:

  • ki si ga Devica od Svetega Duha spočela;
  • ki si ga Devica v obiskovanju Elizabete nosila;
  • ki si ga Devica rodila;
  • ki si ga Devica v templju darovala;
  • ki si ga Devica v templju našla.

2. Svetli del (molimo ob četrtkih)

Apostolska veroizpoved. Oče naš. Trikrat Zdrava Marija s prošnjami:

  • ki nam daj duha pokorščine;
  • ki nam daj srečo uboštva;
  • ki nam podeli milost čistosti.

Slava Očetu.

Oče naš. Desetkrat Zdrava Marija. Slava Očetu, s skrivnostmi:

  • ki je bil krščen v reki Jordan;
  • ki je v Kani Galilejski naredil prvi čudež;
  • ki je oznanjal Božje kraljestvo;
  • ki je na gori razodel svoje veličastvo;
  • ki je postavil sveto evharistijo.

3. Žalostni del (molimo ob torkih in petkih)

Apostolska veroizpoved. Oče naš. Trikrat Zdrava Marija s prošnjami:

  • ki nam utrdi spomin;
  • ki nam razsvetli pamet;
  • ki nam omeči voljo.

Slava Očetu.

Oče naš. Desetkrat Zdrava Marija. Slava Očetu, s skrivnostmi:

  • ki je za nas krvavi pot potil;
  • ki je za nas bičan bil;
  • ki je za nas s trnjem kronan bil;
  • ki je za nas težki križ nesel;
  • ki je za nas križan bil;

4. Častitljivi del (molimo ob sredah in nedeljah)

Apostolska veroizpoved. Oče naš. Trikrat Zdrava Marija s prošnjami:

  • ki nam vodi naše misli;
  • ki nam vodi naše besede;
  • ki nam vodi naša dejanja.

Slava Očetu.

Oče naš. Desetkrat Zdrava Marija. Slava Očetu, s skrivnostmi:

  • ki je od mrtvih vstal;
  • ki je v nebesa šel;
  • ki je Svetega Duha poslal;
  • ki je tebe, Devica, v nebesa vzel;
  • ki je tebe, Devica, v nebesih kronal.

Po vsaki desetki rožnega venca za Slava Očetu lahko dodamo še naslednjo molitev: O Jezus, odpusti nam naše grehe, obvaruj nas peklenskega ognja, privedi v nebesa vse duše, posebno še tiste , ki so najbolj potrebne tvojega usmiljenja.

Molitev Rožnega venca končamo tako, da se pokrižamo in ob tem izrečemo: V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen.

Slovenija, Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem, Dogodki
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.