Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Sklenimo roke za narod, državo in Cerkev

Slovenija | 06.10.2013, 10:43 Tone Gorjup

V Cerkvi se jutri spominjamo praznika Rožnovenske Matere Božje. Da bi se molitev rožnega venca znova utrdila, vzljubila in pomnožila v slovenskem narodu, smo se Radio Ognjišče, Katoliški tednik Družina in frančiškani z Brezji odločili, da povabimo jutri vse katoličane k množični molitvi rožnega venca.

Praznik Rožnovenske Matere Božje je v bogoslužni koledar vpeljal papež Pij V. po krščanski zmagi nad Turki pri Lepantu 7. oktobra 1571. Vsi naslednji papeži so močno poudarjali pomen in vrednost molitve rožnega venca v življenju kristjana in so ga spodbujali z različnimi apostolskimi pismi in spodbudami. Zadnje odmevno pismo je pred desetimi leti napisal blaženi papež Janez Pavel II., s katerim je tudi uvedel četrti del rožnega venca in ga imenoval svetli del. Spomnimo se, da je Božja Mati Marija pri prikazanjih v Lurdu in Fatimi izrecno naročala molitev rožnega venca, o kateri mnogi sodobni svetniki in svetnice pričujejo, da Marija po molitvi rožnega venca nikoli ne odreče nobene milosti.

Da se je nujno potrebno povezati v skupni molitvi rožnega venca, zgovorno kaže stanje duha v Cerkvi in državi, kaže neuspešno reševanje gospodarskih, finančnih in političnih razmer, zaradi katerih se še povečuje duhovna beda, kaže alarmantni podatek, da veljamo Slovenci za narod, ki najmanj moli v Evropi. In še vrsto drugih je razlogov, ki kličejo k pomnoženi molitvi, če želimo z Božjo pomočjo rešiti stiske in težave znotraj Cerkve, naroda in države.

Zelo zgovorne so besede papeža Leona XIII.: Če je v kakem narodu začela pojemati molitev rožnega venca, so se nad njim hitro zbrali hudourni oblaki nesreče. Zgovorno pa je tudi darilo blaženega papeža Janeza Pavla II., ki ga je izročil Mariji Pomagaj 17. maja 1996: rožni venec. Ali ni ta dar kot preroško znamenje, s katerim nam je blaženi papež pokazal, kje in kako bomo našli pravi izhod iz kriz in stisk?

Rešitve bodo prišle, če bomo hoteli delo rok in znanja blagosloviti z molitvijo, še posebej molitvijo rožnega venca. Zato vas vabimo na jutrišnji praznik Rožnovenske Matere Božje k pomnoženi molitvi rožnega venca. Kot spodbudo bomo zelo marijansko obarvali jutrišnji radijski program, s katerim bomo začeli ob petih v naši radijski kapeli. Pobudniki se bomo ob 12.00 zbrali v cerkvici Rožnovenske Matere Božje v Kranju, v središču mesta, pri sveti maši, po maši pa bomo peš poromali na Brezje, kjer bo ob 19.00 sveta maša, po njej pa molitev vseh štirih delov rožnega venca. Vabimo vas, da se nam pridružite v Kranju opoldan, pri peš romanju in seveda zvečer na Brezjah. Večerno bogoslužje pri Mariji Pomagaj bomo od 19. do 22.ure neposredno prenašali.

Blaženi škof Slomšek je zapisal: Kadarkoli so bili kristjani v kakšni stiski, so imeli javne procesije in molili rožni venec v trdnem upanju, da jim bo Bog na Marijino priprošnjo poslal pomoč. Ne obujajmo samo spomina na tako zgovorne besede, ampak poskrbimo, da bodo postale sedanjost. Ne zatiskajmo si oči in ušes, ker smo v stiskah, smo v težavah, zato pa naj zmaga in prevlada živa vera in trdno zaupanje v Božjo pomoč na Marijino priprošnjo. In kot pravi papež Frančišek - molitev dela čudeže. Verjemimo v to!

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Politika, Sprava 2012
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...