Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Beatifikacija Štefana Sandorja (foto: Marko Suhoveršnik)
Beatifikacija Štefana Sandorja

Evropsko srečanje salezijancev pomočnikov in beatifikacija salezijanca pomočnika Štefana Sándorja

Cerkev na Slovenskem | 21.10.2013, 09:36 Marta Jerebič

Salezijanci laiki, kot se tudi imenujejo salezijanski sobratje pomočniki, so se v soboto veselili ob novem blaženem madžarskem salezijancu pomočniku, mučencu Štefanu Sándorju.

Ob tej priložnosti so se zbrali predstavniki salezijancev laikov iz večine evropskih držav, od Iberijskega do Apeninskega polotoka, nemško govorečih in večine slovanskih dežel, na svojem prvem tako velikem srečanju v majhnem kraju Pélifőldszantkeresztu blizu Budimpešte. Skoraj 80 udeležencev je tri dni, kljub jezikovnim oviram in najrazličnejših strokovnih usmeritev, preživelo v veselem bratskem druženju, ki izhaja iz salezijanske karizme v don Boskovem duhu.

Iz slovenske salezijanske province so se srečanja udeležili trije sobratje pomočniki, Janez Krnc in Marko Suhoveršnik iz Veržeja, Sebastjan Bekes z Rakovnika v Ljubljani in pripravnik za vstop v noviciat Vilmoš Švarc iz Mužlje v Vojvodini, kjer prav tako delujejo salezijanci pod okriljem slovenske province.

Na srečanju so pobliže spoznali lik novega blaženega Štefana Sándorja, ki ga je predstavil postulator salezijanske družbe Pierluigi Cameroni.

Izpostavil je njegovo dosledno zvestobo posvečenemu redovnemu življenju v vseh okoliščinah, ki so ga preizkušale med služenjem vojaškega roka kot na fronti, še najbolj pa v povojnih letih preganjanja in zapora vse do izvršitve smrtne kazni.

Marek Chrzan, pokrajinski svetovalec v vrhovnem vodstvu salezijancev, ki je trenutno tudi na rednem obisku med salezijanci v Sloveniji, je predstavil stanje salezijanske družbe in sobratov pomočnikov v Evropi.

Največ pomočnikov je v Španiji in Nemčiji, ker imajo salezijanci tudi največ strokovnih in socialnih ustanov. Drugače je v nekdanjih komunističnih državah, kjer se še vedno ohranja preveč »klerikalna« podoba salezijanske družbe, saj je salezijansko karizmo težko razvijati v organizacijsko in finančno preveč zahtevnih strukturah. Zato si tudi poklic salezijanca laika počasi in težko utira nove poti, kako živeti to dimenzijo enega in istega salezijanskega poklica v občestvu s sobrati duhovniki.

 

Udeležence sta nagovorila še člana vrhovnega vodstva salezijancev, delegat za formacijo Francesco Cereda  in vrhovni ekonom, tudi salezijanec pomočnik, Jean Paul Muller.

Prvi je orisal pot in napore ustreznega oblikovanja salezijanca pomočnika, kot ga je želel že sam don Bosko,a se je v zgodovini salezijanske družbe na največkrat pozabilo. Vrhovni ekonom pa je zelo konkretno predstavil življenje v uboštvu in pokorščini, saj imajo sobratje pomočniki največ opravka z zemeljskimi dobrinami, upravljanjem in vodenjem šolskih in socialnih ustanov.

Najlepše dejanje srečanja pa je bil zaključek, ko so se udeležili beatifikacije svojega sobrata Štefana Sandorja na trgu pred budampeštansko stolnico sv. Štefana.

Beatifikacija Štefana Sandorja
Beatifikacija Štefana Sandorja © Marko Suhoveršnik

Slavje, ki se ga je udeležilo več kot 6.000 ljudi, madžarski predsednik János Áder in mnogi člani diplomatskega zbora, vsi madžarski škofje in škofje iz tujine, tudi Peter Štumpf iz Murske Sobote in salezijanski inšpektor Janez Potočnik s sobrati pomočniki, vrhovni predstojnik salezijancev Pascual Chávez, člani salezijanske družine, prefekt kongregacije za zadeve svetnikov kardinal Angelo Amato, je vodil madžarski primas kardinal Péter Erdő.

V preprosti, a odločni pridigi je novega blaženega predstavil kot zgled za pošteno opravljanje dela, saj je Štefan Sándor kot tiskarki mojster zvesto in pošteno delal v salezijanski tiskarni ter k temu tako po strokovni kot duhovni plati vzgajal tudi vajence. Njegova mučeniška smrt – na montiranem procesu je bil obsojen na smrt z obešanjem kot izdajalec države, ki se je zgodilo 8. junija 1953 – pa je zgled za odpuščanje in spravo, ki je potrebna tudi v sodobni madžarski družbi.

Kardinal Angelo Amato, ki je v imenu papeža Frančiška uradno razglasil novega blaženega, je poudaril njegovo zvestobo salezijanskemu poklicu, predanost poslanstvu mladim in zvesto hojo za Jezusom.

Mladi in člani salezijanske družine so skupaj z vrhovnim predstojnikom Pascualom Chávezom in sobrati pomočniki iz vse Evrope nadaljevali praznovanje razglasitve salezijanca pomočnika Štefana Sándorja v popoldanskem programu v pesmi in plesu. V nagovoru je vrhovni predstojnik izpostavil trojno zahvalo madžarskemu ljudstvu v tem letu: za sprejem don Boskovih relikvij, za 100-letnico salezijanske navzočnosti med njimi in za dar novega blaženega salezijanca pomočnika Štefana Sándorja, ki je zgled pristnega redovnega življenja, vzgoje in evangelizacije mladih in uresničevanja evangelija v vsakdanjem življenju.

 

 

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...