Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc

Mesec rožnega venca – spodbuda za naš narod

Slovenija | 01.10.2013, 12:37 Marjana Debevec

Začenjamo mesec, posvečen rožnemu vencu. Papeži so skozi zgodovino, posebej v zadnjem stoletju, večkrat ponavljali, da je rožni venec močno orožje za kristjana. K molitvi rožnega venca, še posebej v teh razburkanih časih, vabimo tudi sodelavci Radia Ognjišče. Na Brezjah se bomo zbrali na praznik Rožnovenske Matere Božje.

Ni še daleč čas, ko je veljalo prepričanje, da je začetnik molitve rožnega venca sv. Dominik. Danes je znano, da so dominikanci veliko naredili za širjenje rožnega venca, njegov začetek pa je precej starejši. Molitev rožnega venca se je še posebej širila po zmagi kristjanov nad Turki pri Lepantu 1571, saj so jo pripisovali molitvi rožnega venca. Poznejši papeži, zlasti Leon XIII., ki je napisal kar 16 okrožnic o rožnem vencu, so to molitev pospeševali. K širjenju te molitve so prispevala tudi prikazovanja v Lurdu in Fatimi ter stiske krščanskega ljudstva. O molitvi rožnega venca je papež Frančišek mladim iz Litve takole zapisal: „Z molitvijo rožnega venca, s ponavljanjem zdravamarij in meditiranjem skrivnosti premišljujemo dogodke iz Jezusovega življenja, da bi ga bolj poznali in ljubili. Rožni venec pomaga učinkovito zmagovati nad sebičnostjo, prinaša mir v srca, v družine, v družbo in v svet.

Radio Ognjišče in Frančiškani z Brezij smo se odločili, da praznik Rožnovenske Matere Božje, 7. oktobra, preživimo v molitvi rožnega venca. Zakaj smo se odločili za ta korak pa glavni in odgovorni urednik Radia Ognjišče msgr. Franci Trstenjak: „K pomnoženi in poglobljeni molitvi prav rožnega venca kličejo stanje duha v Cerkvi in državi; k goreči molitvi rožnega venca kličejo prej slabe kot dobre razmere, ki prinašajo socialne težave in še večjo duhovno bedo. K poglobljeni molitvi, ne le osebni, ampak tudi občestveni, alarmantno kliče podatek, da veljamo Slovenci za narod, ki najmanj moli v Evropi. Če še ne verjamemo, moramo začeti verjeti, da nas lahko samo molitev reši iz zmešanih in čudnih situacij, ki jih gledamo, doživljamo in ki jih bridko čutimo na lastni koži in v duši. Če nam je všeč ali ni, je potrebno priznati, da se premalo prosi za božji blagoslov, da bi lahko delo imelo pravi uspeh, z njim pa notranje zadovoljstvo.“

Zato bomo v ponedeljek ves dan radijski program posvetili k spodbudi, da se molitev rožnega venca znova zasidra med nami. Zvečer ob 19. uri pa bomo neposredno prenašali sveto mašo in nato molitev vseh štirih delov rožnega venca.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.