Ljubljana, sobota, 20. oktober 2018, 11:56

Papež je pripravljen obiskati Severno Korejo

To je po včerajšnjem srečanju med Frančiškom in južnokorejskim predsednikom Mun Dže Inom dejal vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin. Dodal pa je, da so za takšno potovanje potrebne priprave in preudarnost. Povabilo severnokorejskega voditelja je le prvi pristop. Dogodek pa bi lahko prispeval k procesu sprave in jedrskem razoroževanju, je še dejal.


Južnokorejski predsednik papežu predal povabilo Kima na obisk v Pjongjang

Papež je danes sprejel južnokorejskega predsednika, katoličana, Mun Dže Ina. Ta mu je predal povabilo severnokorejskega voditelja Kim Džong Una na obisk v Pjongjang. Po pisanju medijev bi se to lahko zgodilo že prihodnjo pomlad.


Umrl nadškof Giovanni Janez Moretti, sin slovenske matere

V Meini ob jezeru Lago Maggiore v Italiji so se danes poslovili od nadškofa Giovannia Janeza Morettia. Nekdanjega nuncija v Belgiji ter Luxemburgu in pronuncija pri EU so pokopali v njegovem domačem kraju, kjer je umrl ta torek v 95. letu starosti.


Papež: V Medžugorju vlada milost, vendar ...

Papež Frančišek v zvezi z Medžugorjem priznava, da se ljudje tam spreobračajo, vendar meni, da je glede Marijinih prikazovanj potrebno razločevanje. Te trditve so sicer iz leta 2013, objavljene pa so v knjigi z naslovom »To je moja mati – Srečanja z Marijo«, ki je v Italiji izšla danes. Brazilski mariolog, duhovnik Alexandre Awi Mello, v njej prinaša pogovore s papežem Frančiškom o izvoru in razvoju njegovega odnosa z Marijo, odgovore pa pospremi s komentarji in pojasnili, poroča portal Vatican Insider.


Papež: Bližnjega ubijemo, če ga žalimo ali zaničujemo

Papež Frančišek je tudi danes razlagal peto Božjo zapoved, ki pravi: Ne ubijaj! Potem ko je prejšnji teden ostro obsodil vsak umor nedolžnih nerojenih otrok s splavom in mlade pozval, naj si življenja ne uničujejo z drogami, pa je ta teden omenjeno zapoved še poglobil. V evangeliju namreč beremo, da je umor že vsaka jeza do brata, žalitev ali zaničevanje.


Razkol v pravoslavni Cerkvi

Ruska pravoslavna Cerkev je prekinila ’evharistično občestvo’ s carigrajskim ekumenskim patriarhatom. Takšno odločitev je sprejela na včerajšnjem zasedanju v Minsku, trajala pa bo dokler ekumenski patriarhat ne bo preklical priznanja neodvisnosti Ukrajinske pravoslavne Cerkve, kar je storil minuli četrtek. Gre za razkol v pravoslavju.


Nadškof Cvikl: Bog ima čas za vsakega od nas

Škofovska sinoda o mladih, ki od 3. oktobra poteka v Vatikanu, se preveša v drugo polovico. Medtem ko so udeleženci v prvem delu predstavljali situacije, v katerih živijo mladi, so se v drugem delu zaustavili ob tem, kako mlade spremljati. O tem je za Radio Vatikan spregovoril slovenski delegat, mariborski nadškof Alojzij Cvikl.


Cerkev dobila sedem novih svetnikov

Na Trgu sv. Petra v Vatikanu se je dopoldne zbralo več deset tisoč romarjev in vernikov, ki so zavzeto sodelovali pri slovesni razglasitvi sedmih blaženih za svetnike. Novi svetniki so: papež Pavel VI., Oskar Romero, Frančišek Spinelli, Vincencij Romano, Marija Katarina Kasper, Nazarija Ignacija sv. Terezije Jezusove in Nuncij Sulprizij. V homiliji je sveti oče približal dejstvo, da so svetniki dokaz tega, da je Božja Beseda živa Beseda, ki zmore preobraziti človekovo življenje, kot je bilo mogoče slišali v drugem berilu 28-te nedelje med letom. Glavnino svojega nagovora je oprl na evangeljski odlomek, ki govori o Jezusovem srečanju z bogatim mladeničem. Želel je priti v Božje kraljestvo, a ga je pri tem ovirala navezanost na materialne dobrine.


Škof Glavan dopolnil 75 let; papež mu je službo ordinarija podaljšal za eno leto

Škof Andrej Glavan danes obhaja 75. rojstni dan in ob tem jubileju je papežu ponudil svoj odstop, ki pa ga sveti oče ni sprejel. »Potem, ko sem v skladu z ZCP (kan. 401 §1) pred izpolnjenim 75. letom ponudil papežu Frančišku odstop od škofovske službe, sem preko Apostolske nunciature v Republiki Sloveniji dne 11. septembra 2018 prejel obvestilo, da mi je Sveti oče Frančišek po načinu nunc pro tunc podaljšal službo novomeškega škofa za eno leto. Hkrati sem dobil pooblastilo in naročilo, da o tem podaljšanju v primernem času obvestim škofijo,« piše škof Glavan.


Vabljeni na 15. shod kmetov pri A. M. Slomšku

Na Ponikvi in Slomu, pri blaženem Antonu Martinu Slomšku, zavetniku slovenskih kmetov, slovenskega kmetijstva in kmetijskega slovstva, se bo jutri odvijalo 15. vseslovenski srečanje kmetic in kmetov ter vseh, ki jim je blizu kmetijstvo in podeželje.


Novejše novice | Starejše novice