Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Stična mladih 2012 (foto: Alen Salihović)
Stična mladih 2012

Stična mladih - ogledalo, v katerem lahko prepoznamo obraz mlade Cerkve na Slovenskem

Slovenija | 19.09.2013, 16:50

V Dijaški oddaji smo znova vabili na sobotno vseslovensko dogajanje za mlade, v Stično, na festival mladosti in vere. Letos so nagovori drugačni. Povabila izrekajo mladi pričevalci, ki upajo v javnosti spregovoriti o svojih hrepenenjih, izkušnjah in življenju sploh.

Zapisali smo le nekaj njihovih misli, vas pa vabimo k poslušanju celotne oddaje za mlade, ki je na sporedu vsak četrtek popoldne. Oddaje najdete tudi v našem spletnem arhivu. Vsekakor pa povabljeni na Festival v Stično in k poslušanju radia Ognjišče, saj se bomo iz Stične to soboto, 21. septembra, oglašali ves dan, od 7. ure zjutraj do poznega popoldneva, do 18.30. Bodite z nami, skupaj mladi v Kristusu.

Žiga Lukman, prostovoljec na SDM v Braziliji:

"Lepe vtise in občutja, ki smo jih dobili in doživljali ob nekaj tedenskem življenju skupaj z Brazilci, ki so zelo gostoljubni in gostu na široko odprejo vrata ter mu nudijo vse kar imajo, je dopolnilo prav srečanje s papežem Frančiškom. To je bila pika na i. Na obali Copacabane s tri milijonsko množico v slavljenju Boga, to so bili neverjetni in težko opisljivi občutki. Nepozabno, polno, duhovno. Po to smo dejansko prišli, da prejmemo in ponesemo naprej sporočilo, ki je bilo tudi geslo, Pojdite in naredite vse narode za moje učence, vendar ne na silo. Le s tem, kar si, s svojim življenjem in s svojo vero. Tako, kot jo ti živiš, si lahko zgled drugim, ki rečejo, poglej, tudi jaz bi bil tak. Potem to začnejo iskati in kdor išče, ta najde. Upanje mi nikoli ne usahne. Množica ljudi, ki pride na isto mesto z istim namenom, je dovolj za prebuditev pravega Duha, kot smo ga živeli tudi v Riu. Verjamem, da bo tako tudi v Stični. Pridite mladi, podelimo si izkušnje, pridobimo novih moči za življenje v današnjem svetu, družimo se. Glasba pa je v Stični glavna, ta me res navdušuje."

Benjamin Tomažič, naj prostovoljec, aktiven na Ulici v Stični:

"Osebna izkušnja mojega dela na ulici Stične je zelo močna, kjer sem največkrat in tudi najbolj prispeval k dogajanju na festivalu. Največje bogastvo Stične se mi zdi, kako se mladi dajo na razpolago za druge. Torej mladi za mlade. Prostovoljstvo je bistvena, nosilna moč Stične. Mladi hrepenijo po resnici, da so sprejeti in si, kot vsak od nas, želijo biti ljubljeni. Iščejo Boga. Tudi vse zgodbe so takšne. Ko smo želeli sporočilo Stične prenesti med mlade, ki so se zadrževali zunaj dogajanja, zunaj samostanskih zidov, tudi takrat, ko je bilo zahtevno in napeto na ulici, je bilo čutiti v teh mladih, da iščejo resnico, Boga. Odziv je bil vedno pozitiven. Mladi so se začutili bolj ljubljene, bolj sprejete in marsikdo se je čutil nagovorjenega in je sodeloval pri sveti maši in pri notranjem vsebinskem dogajanju. Zakaj sem bil jaz na ulici? Predvsem zaradi lastnega občutka koristnosti. Da s tem, kar sem in kar sem že doživel, lahko pomagam nekomu, mu približam košček poti, s katero se približa Bogu. Počutil sem se orodje v Božjih rokah."

Matija Jager, študent:

"V Stični je adrenalin. Sodelujem v ekipi programa za dijake, mi smo tisti, ki skačemo po odru gol in dol. Ko se postaviš pred množico mladih, te gotovo spremlja adrenalin. Pripravimo razne igre, šaljive prizore, pričevanja. Program pripravljamo vse leto, podrobneje ga izdelamo na treh koncih tedna. Letos smo si vse izmislili sami, od besedil do izvedbe iger. To je res delo mladih za mlade. Letošnje geslo je lepo, lahko bi ga bolj uporabljali. Vendar z neko rezervo, da ne bomo postali preveč vsiljivi, nespoštljivi in premalo strpni do drugih. Tu je treba poiskati pravo mejo. Stična je v tem zelo lep primer, ko se v njenem programu predvsem mladi lahko prepoznajo, kaj doživijo in razmišljajo. Stična je narejena na kulturi mladih. Dober kristjan je dober do sočloveka, da ga spoštuje in je z njim sočuten. Pomembno je, kako delujemo. In prav to se odraža v Stični, predvsem družba je tista, ki potegne. Sproščeni smo, odprti za pogovor. Ne glede na starost, pridite. Spoznali boste veliko ljudi, slišali odlično glasbo, tudi hrana je dobra, iz delavnic se lahko naučiš res veliko, šport je, skratka za vsakogar se nekaj najde."

Alen Prelesnik in Rebeka Šeme, mlad par:

"Najina zgodba ljubezni se je pisala kar nekaj časa. Čakala je, da sem opazil Rebeko tudi jaz. Prvič sva se prepoznala na Uskovnici, v sklopu programa animatorstva. ... Bil je poseben občutek, ko sem bila prepoznana, videna, takšna, kot sem. ... Meni je zelo všeč, na kakšen način sem se zagledal v Rebeko. Najprej sva bila zelo dobra prijatelja, začela sva se intenzivneje srečevati, seveda so bili metuljčki v trebuhu in podobno, bila je privlačnost. Toda posebej mi je bila všeč ta rast odnosa, ki se je zgradil postopoma in to dojemam kot velik blagoslov. Sem nekoliko starejši in mi ni bilo težko iti preko korakov, ki jih prepoznavaš v dvoje in v pogovoru z Bogom. Po nekaj mesecih iskanja v ljubezni, sva začela skupno pot. ... Tudi pri meni je trajalo kar nekaj časa, da sem pokazala simpatijo navzven. Skrivala sem, ker nisem želela biti prizadeta. Imela sva dolge telefonske pogovore ob večerih, tudi preko tega sem spoznala, da je Alen fant, ki ga želim imeti ob sebi. ... Kako poiskati dušo, ki te razume? Zdaj, ko sva skupaj v odnosu, iz najine izkušnje prepoznavava pomembnost komunikacije. Drug do drugega je treba biti iskren. Se pogovarjati, toda to je lahko izvedljivo samo, če sam sebe dobro poznaš. Zato polagava vsem, ki so v zvezi ali šele v iskanju, na dušo to, da naj ta čas izrabijo za rast v sebi, da preverijo in se prepričajo, kaj v življenju želijo, kdo so in če to lahko iskreno živijo."

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...