Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Petra StoparPetra Stopar
Redovniški dan 2013 (foto: s. Aleša Stritar)
Redovniški dan 2013

Redovnice in redovniki iz vse Slovenije zbrani v Šentjerneju

Slovenija | 18.09.2013, 13:56 Marjana Debevec

Slovenski redovniki in redovnice obhajajo redovniški dan. Dopoldne so se zbrali v župnijski cerkvi v Šentjerneju na Dolenjskem, kjer je sveto mašo daroval škof Andrej Glavan. Srečanja se je udeležil tudi apostolski nuncij v Slovenije nadškof Juliusz Janusz.

Škof Glavan je v nagovoru o vlogi redovnikov v Cerkvi na Slovenskem. Karizme k Cerkvi spadajo tako kot institucija, je poudaril. Redovnice in redovnike je škof Glavan povabil k poglobitvi osebne vere preko meditacije, skupne in osebne molitve ter k veri, ki bo znala razumeti modrost in moč šibkosti. Naša pripadnost Cerkvi po njegovih besedah zahteva temeljno pripadnost križu. Tam izgubimo vse, da vse pridobimo, je zatrdil. Ob sklepu jih je povabil, da obnovijo vero, ki jih usposablja za romarje v prihodnost.

Predavanje o pomenu duhovnega izkustva v redovniškem življenju je pripravil p. Ivan Platovanjak. S. Hermina Nemšak iz Konference redovnih ustanov Slovenije pa je povedala, da je namen redovniškega dneva predvsem druženje med redovniki in redovnicami iz različnih redov, de se med seboj opogumijo in najdejo spodbude za naprej.

Po kosilu so poromali na Záplaz, kjer bodo počastili relikvije blaženega Alojzija Grozdeta. Dan pa bodo sklenili z litanijami Matere Božje.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...