Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Kosovska Mitrovica (foto: Wikipedia)
Kosovska Mitrovica

V incidentu na severu Kosova ubit pripadnik misije Evropske unije

Svet | 19.09.2013, 18:40

Na Kosovu, na cesti med Kosovsko Mitrovico in mejnim prehodom Jarinje, nedaleč od kraja Zvečan, so neznanci davi, v času priprave na jutranjo izmeno, napadli konvoj misije Evropske unije v državi. Incident je zahteval življenje - streli so bili usodni za carinika iz Litve. Po neuradnih podatkih naj bi bili ranjeni še trije pripadniki misije Eulex. V Beogradu pravijo, da je dejanje uperjeno proti srbskim interesom, v Prištini ga razumejo kot poskus destabiliziranja Kosova. Povezava ga ostro obsoja, a bo nadaljevala svoja prizadevanja na območju.

Gre za prvi takšen incident od razglasitve neodvisnosti Kosova februarja 2008. Območje, kjer je prišlo do napada, so nemudoma zaprli in sprožili preiskavo. V Eulexu so zatrdili, da bodo našli odgovorne za to strahopetno nasilno dejanje, kot so ga označili, in jih privedli pred roko pravice. Družini ubitega so izrekli sožalje. To je prav tako storila visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Catherine Ashton. Obenem je obsodila napad. "Poudarila je, da je Evropska unija odločena nadaljevati svoje delo na Kosovu in storiti vse za spodbujanje dialoga. Pozvala je tudi h krepitvi prizadevanj za izvajanje doseženih sporazumov, za normalizacijo odnosov in izboljšanje življenja prebivalcev na severu te države," je povedala tiskovna predstavnica Evropske komisije Maja Kocijančič.

Visoki predstavnik povezave na Kosovu Samuel Žbogar meni, da je nekdo očitno želel poslati politično sporočilo. "Mislim, da je očitno, da so določene strukture, ki jim normalizacija ne ustreza in so se pripravljene poslužiti tudi takšnega dejanja kot je umor mednarodnega predstavnika." Žbogar je zavrnil možnost, da bi to lahko ustrahovalo ali misijo Eulex ali Evropsko unijo. "Odločeni smo, zdaj še bolj, da je treba nadaljevati dialog, da je to edini način, kako se lahko na Kosovu vzpostavi neka normalnost, normalnost, v kateri ne bo več prostora za takšne napade." Kot je dodal, imata tako Beograd kot Priština zdaj priložnost stopiti skupaj, "ne samo v obsodbi dejanja in prizadevanjih, da se najde storilce, ampak predvsem, da stopijo skupaj v nadaljevanju procesa normalizacije".

Ostro se je odzval srbski premier Ivica Dačić. "To ni patriotsko, ampak ekstremistično dejanje, ki škodi interesom srbskega naroda. To ni strel v Eulex, temveč v prihodnost srbskega naroda na Kosovu," je poudaril. Beograd je po njegovih besedah že ponudil svojo pomoč pri iskanju odgovornih za incident. Podpredsednik srbske vlade Aleksander Vučić je medtem ocenil, da gre za poskus pokvariti vse, kar je bilo že doseženega na evropski poti.

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga je prepričana, da je namen napadalcev destabilizirati državo in spodkopati ustavni red. Obenem so po njenem želeli ustvariti vzdušje negotovosti in strahu pred novembrskimi lokalnimi volitvami. Kosovski premier Hashim Thaci je napad označil za odvratno in sramotno dejanje.

V misiji Eulex sodeluje tudi 12 slovenskih policistov. Ob tem incidentu niso bili ogroženi.

Svet, Evropska Unija
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...