Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Irena Gajser (foto: Jože Bartolj)
Irena Gajser

Umetniki za Karitas tokrat že 19-tič na Sinjem vrhu

Slovenija | 21.08.2013, 12:08 Jože Bartolj

Na Sinjem vrhu nad Ajdovščino že od ponedeljka 19. avgusta poteka likovna kolonija Umetniki za Karitas.

V organizaciji škofijske Karitas Koper za plemeniti namen materinskega doma Karitas na Cesti tokrat ustvarjajo: Ivana Andrič Todić, Ana Cajnko, Irena Gajser, Willem van Hest, Dušan Klun, Dimitar Malidanov, Ivan Skubin, Janez Štros, Peter Vernik in Martina Žerjal. Častni gost je letos Andrej Jemec.

Geslo kolonije Pridite in poglejte je sicer vzeto iz krovnega dokumenta za slovenski pastoralni načrt, še kako pa je povezano tudi z likovno umetnostjo. Na eni strani pridite in darujte svoj čas in talent za ljudi v stiski, po drugi pa poglejte, kaj je bilo ustvarjeno, kako nas nagovarjata estetika in dobrota.

Nocoj pripravljamo tudi pogovor o umetnosti in dobrodelnosti na katerem bodo sodelovali organizatorji, strokovni sodelavci in udeleženci. Pogovor bomo posneli in predvajali tudi v našem programu.

Martina Žerjal
Martina Žerjal © Jože Bartolj

Dimitar Malidanov
Dimitar Malidanov © Jože Bartolj

Andrej Jemec
Andrej Jemec © Jože Bartolj

V četrtek, 22. avgusta, bo dan odprtih vrat. Udeležencem se bodo pridružili tudi drugi ustvarjalci, ljubitelji umetnosti in morda prvi kupci. Ob 18.00 bo sklepna prireditev s predstavitvijo nastalih del in kulturnim programom. Nastopili bodo Mladi z gore, Kitaristi iz Podnanosa, Otroci Novinc in še kdo. Prisotne bodo nagovorili upokojeni koprski škof msgr. Metod Pirih, ajdovski župan Marjan Poljšak in ravnatelj Škofijske karitas Koper Matej Kobal. Udeležence kolonije bosta predstavili likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn in voditeljica projekta Jožica Ličen.

Slovenija, Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...