Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Marijino svetišče na Vejni (foto: Roberto Barnaba)
Marijino svetišče na Vejni

Romarjem Od Marije k Mariji so se pridružili tudi prijatelji in poslušalci Radia Ognjišče

Radijski utrip | 08.09.2013, 00:30

Na današnji praznik Marijinega rojstva je Radio Ognjišče pripravil romanje v svetišče Marije, Božje Matere in Kraljice na Vejno nad tržaškim zalivom. Z romarsko sveto mašo ob 13 uri, ki jo je daroval upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran - ob 11.30 smo molili križev pot - smo sklenili letošnje radijsko kolesarsko romanje Od Marije k Mariji.

13.00 - Kolesarsko romanje od Marije k Marije se je sklenilo s sveto mašo, ki jo je daroval upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran. Ta je v homiliji med drugim spomnil, da smo v dnevih molitve za mir in da nam bo pri dosegi tega gotovo pomagala tudi mati Marija, ki ima danes rojstni dan. Upokojeni nadškof se je dotaknil tudi krize v slovenski Cerkvi in zagotovil, da vsi dobri dogodki, tudi tako kot je ta, pripomorejo k dobremu. S svetim bogoslužjem se je uradno sklenilo radijsko kolesarko romanje. Romarji se zdaj vračajo domov.

11.30 - Kolesarji romarji so se iz Trsta podali v klanec proti Marijinemu svetišču na Vejni nad Trstom. Tam se jim je pridružilo sedem avtobusov romarjev iz Slovenije, veliko pa jih je prišlo tudi z osebnimi vozili. Skupaj so pod borovci z lepim razgledom molili Križev pot za mir.

Radijski kolesarji na Vejni
Radijski kolesarji na Vejni © ARO

9.45 - Tik pred zaključkom kolesarske poti Jure v Marijanišču na Opčinah pri Trstu pred mikrofonom gosti škofovega vikarja za Slovence Antona Bedenčiča: "Marijanišče je škofijska ustanova, zaupana salezijancem, v kateri se dogajajo vse večje in pomembnejše stvari za tukajšnje Slovence: pred kratkim so se tu odvijali 48. študijski dnevi Draga, tu je center kulture in dejavnosti, ki povezujejo celotno Tržaško, prizorišče skavtskih in pevskih shodov ... Popoldne pa bo v Opčinah tradicionalni Marijanski shod, že 65. po vrsti. Ta povezuje vse tržaške Slovence med seboj in z Marijo. Z njim bodo dobili nov zagon in nove milosti za slovenskega človeka, da ostane dober Jezusov učenec in dober Slovenec. Vabljeni ob 16h na rožni venec in ob 17h na procesijo ..."

8.15 - Pred nadaljevanjem poti proti Vejni je Jure v Trstu pred mikrofon povabil predstavnico prijaznih gostiteljic šolsko sestro sv. Frančiška Kristusa Kralja, s. Dorotejo: "Za nas sestre bo danes prav lep dan, saj smo na mali šmaren po tradiciji polagale zaobljube in vstopale v noviciat. Tako bosta danes dve naši sestri, Egipčanki s. Justina in s. Favstina, obnovili zaobljube za eno leto, tri sestre pa bodo imele svoj redovni god, kar pomeni, da bo zelo praznično. Popoldne pa se bomo po tradiciji udeležile procesije z Marijinim kipom na Opčinah ... Hvaležne smo, da ste bili prav na dan molitve za mir na svetu pri nas in da smo lahko molili skupaj z vso Slovenijo. Hvala vam in vedno dobrodošli!"

Molitev za mir pri šolskih sestrah v Trstu
Molitev za mir pri šolskih sestrah v Trstu © Izidor Šček

7.45 - Devet radijskih kolesarjev vstopa v tretji dan romanja Od Marije k Mariji. V Trstu Jure zbira vtise pred zadnjim delom poti.

Izidor: "Česa vse človek pri vožnji z avtomobilom ne opazi. Navdušen sem nad tem, kaj vse sem videl zdaj, ko sem se precej bolj svobodno vozil s kolesom."

Mateja: "Dosedanja pot je bila zelo prijetna, klanci so bili prijazni - v glavnem navzdol. Zame najlepši del poti pa je bil spust v Trst in pogled na desno stran: morje, borovci, fige ... prelepo! Morje je le morje!"

Alen: "Asociacije ob misli na vse naše gostitelje so zelo prijetne: gostoljubje, prijaznost, veselje, lepa beseda in domačnost ..."

Urša: "Kolesarjenje je lepa priložnost za nas sodelavce, da se povežemo in nasmejimo. Tudi po tej plati je bila pot zelo prijetna."

Tone: "Marijin rojstni dan je in vsak na svoj način smo te tri dni posvetili tudi misli nanjo. Vsak prihaja na cilj s svojim namenom in romanje Od Marije k Mariji je letos v znamenju poziva papeža k molitvi za mir, za mir v naših družinah, v skupnostih, tudi v radijskem kolektivu in povsod drugod. Gre za aktivni mir, ki gradi, ki prinaša veselje in upanje ..."

Blaž: "Naše romanje združuje povezovanje med sodelavci in spoznavanje novih krajev ter tudi poslušalcev, zato je vzdušje res pravo ..."

Jure: "Pred nami je še zadnji klanec in komaj čakamo na srečanje s prijatelji Radia Ognjišče ..."

Kolesarsko romanje smo pripravili od 6. do 8. septembra in to od stare slovenske božje poti Stara gora pri Čedadu do Trsta oz. Vejne. Na kolesarski poti so radijski sodelavci obiskali nekatera Marijina svetišča in slovenske skupnosti, ki živijo v Beneški Sloveniji, na Goriškem in Tržaškem. Kolesarjenje je podprl Urad Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Kako do Marijinega svetišča na Vejni (Monte Grisa)?

Potujemo po avtocesti proti Sežani do mejnega prehoda Fernetiči. Nadaljujemo do razcepa (2 km), kjer sledimo zelenim tablam Venezia/Udine. Priključimo se na avtocesto in jo čez 5 km zapustimo na izvozu PROSECCO - SGONICO (Prosek - Zgonik). Na prvem križišču (po 900 metrih) zavijemo levo in nato (100m) še enkrat levo ter desno (50m), oziroma sledimo oznakam MONTE GRISA - VEJNA. Do velikega parkirišča pod cerkvijo nas loči še slab kilometer poti. In potem s parkirišča 300 metrov do svetišča. Iz Ljubljane je svetišče oddaljeno 95 km oziroma eno uro vožnje.

Kolesarji romajo
Kolesarji romajo © ARO

Kratka predstavitev romarskega svetišča na Vejni - Monte Grisa

Svetišče na Monte Grisa je izjemna zgradba, ki s svojo zunanjostjo dominira nad Trstom in njegovim zalivom. Ob pogledu nanjo dobiš občutek, da raste iz živih čeri kraških obronkov in zelenih borovih krošenj. Za navadnega obiskovalca bo Monte Grisa zanimiva zaradi čudovitega pogleda na tržaški zaliv, a za vernega človeka je ta zgradba Božje svetišče, v katerem se obhaja sveta daritev, deli zakrament svete spovedi in z molitvijo slavi Gospoda in Marijo, Matere in Kraljico. Monte Grisa je oaza miru in molitve.

Svetišče na Vejni - notranjost
Svetišče na Vejni - notranjost © Roberto Barnaba

V letu 1945 se je tržaški škof mons. Santin zaobljubil Mariji za rešitev mesta: “V trenutku, ki je morda najbolj tragičen za zgodovino Trsta, ko se vsi upi zdijo zaman, se zavezujem: če bo pod okriljem Matere božje Trst rešen, se bom potrudil, da bo v njeno čast zgrajena cerkev.” Trst je bil rešen nemškega bombardiranja.

Tri leta pozneje je bil objavljen predlog za izgradnjo svetišča v Trstu, ki bi bilo narodnega pomena in bi ga imenovali „svetišče vseh škofij v Italiji“. Leta 1959 je blaženi papež Janez XXIII. odločil, da bo svetišče posvečeno Mariji, Božji Materi in Kraljici. Želel je, da postane svetišče simbol in klic k edinosti narodov, še posebej med Vzhodom in Zahodom. Od aprila do septembra leta 1959 je romala po italijanskih mestih milostna podoba fatimske Marije, ki je pritegnila veliko vernikov in zaradi česar so govorili o „največjem misijonu v Italiji“.

17. septembra 1959 je tržaški škof Santin vse zbrane spomnil na svojo zaobljubo Mariji in svoje besede sklenil: „Marija, ostani z nami“. 19. septembra 1959 je bil na Monte Grisa postavljen temeljni kamen za novo svetišče, v katerem naj bi našel svoje osrednje mesto kip Fatimske Gospe, ki ga je 7. junija leta 1960 z ladjo pripeljal do Trsta fatimski škof mons. Venancio. Tega dne se je od pomola do katedrale svetega Justa razvila veličastna procesija. Načrt za cerkev je idejno oblikoval sam škof mons. Santin, ki si je zamislil dve veliki beli jadri, ki se križata in oblikujeta črko M (Marija), ki naj prinaša mir in vedrino.

Zadnjo majsko nedeljo leta 1965 se je v še ne dokončanem svetišču obhajala prva daritev svete maše. 22. maja 1966 pa je bilo svetišče posvečeno. Svetišče je v dveh nadstropjih in se tako govori o zgornji in spodnji cerkvi. V spodnji je veliko oltarjev, med drugim tudi oltar slovanskih apostolov sv. Cirila in Metoda, ki je delo Toneta Kralja.

Svetišče na Vejni je 1. maja 1992 obiskal papež Janez Pavel II., ki je ob tej priložnosti napisal:

“Odpri, Marija, svoje brezmadežno srce

in sprejmi k sebi družine narodov

z vzhoda in z zahoda,

z juga in s severa,

zbrane v miru in slogi,

v enem samem božjem narodu.”

Radijski utrip
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...