Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Mi pa pesmi dosti znamo

Slovenija | 19.08.2013, 21:00

Pevce iz Tepanj odlikuje triglasno, odprto in naravno petje ter obsežen izbor pesemskega gradiva. Po štirih zgoščenkah, ki predstavljajo trajen zapis našega ljudskega glasbenega izročila, pevci že pripravljajo gradivo za novo zgoščenko, kateri bodo priložili še pesmarico. Mi smo jih ujeli sredi zaključnih priprav in te strnili v oddajo Pevci zapojte, godci zagod'te.

Pripovedne, mrliške, obredne, nabožne, ljubezenske, vinske, šaljive pesmi in druge so del obsežnega vsebinsko raznolikega repertoarja pevcev iz Tepanj. Ves čas organiziranega delovanja vneto zbirajo in dokumentirajo pesemsko gradivo. Nekaj so ga izbrskali iz spomina, poiskali med starejšimi domačini, veliko pa so ga nabrali na nastopih v domovih starejših. Za to je še posebej zaslužna Štefka Kovše, ki s svojo zavzetostjo, strastjo in kritično distanco predstavlja pomemben del etnološkega raziskovalnega dela.

Pevci iz Tepanj nastopajo v različnih krajih po Sloveniji. Petkrat so bili izbrani za nastop na regijskem srečanju pevskih in godčevskih skupin v organizaciji Javnega Sklada RS za kulturne dejavnosti. Srečanja pevcev in godcev pa pripravljajo tudi v domačem kraju.

Več o skupini, v kateri se družijo Štefka Kovše, Milica Solar in Jože Leskovar, pa v oddaji.

Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Oddaje
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...