Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Dnevi mučeništva Miroslava Bulešića

Svet | 24.08.2013, 15:22 Tone Gorjup

Medtem, ko potekajo še zadnje priprave na beatifikacijo pričevalca za vero Miroslava Búlešića, ki bo 28. septembra v Puli, v Lánišću ta konec tedna potekajo Dnevi mučeništva Miroslava Bulešića. Duhovnik, ki je spremljal apostolskega administratorja Jakoba Ukmarja pri birmovanju v istrskih župnijah, je namreč umrl na današnji dan leta 1947 v Lanišću.

Jakob Ukmar se je s svojim spremljevalcem Miroslavom Bulešićem kot delegat tržaško-koprskega škofa Santína mudil v hrvaški Istri, da bi podelil zakrament svete birme v več župnijah, saj si škof ni upal tja. Po birmi v Lanišću 24. avgusta 1947 so v župnišče vdrli komunisti, Ukmarja pretepli in ga, misleč, da je mrtev, pustili v mlaki krvi. Njegovega spremljevalca, duhovnika Miroslava Búlešića, pa so zabodli do smrti.

Miroslav Búlešić je bil doma iz bližnjega Svetvinčenáta. Med obema vojnama je bil gojenec malega semenišča v Kopru. Študij je nadaljeval v Rimu in bil tam leta 1943 posvečen v duhovnika. Po nekaj letih kaplanovanja v Istri ga je škof imenoval za podravnatelja in profesorja v pázinskem malem semenišču. Njegova zemeljska pot se je končala, ko je avgusta 1947 na birmovanju spremljal Jakoba Ukmarja. Leta 1992 se je začel uradni postopek za njegovo beatifikacijo in bil uspešno sklenjen.

Miroslav Bulešič bo za blaženega bo razglašen 28. septembra letos v puljski areni. V pripravi na to slovesnost potekajo te dni v Lanišću, kjer je novi blaženi umrl in je tudi pokopan „Dnevi mučeništva Miroslava Bulešića“. V četrtek zvečer so začeli s tridnevnico. Današnji večerni maši sledi predstavitev filma z naslovom „Moje maščevanje je odpuščanje“, ki razkriva okoliščine „krvave birme“ v Lanišću. Jutrišnjo slovesno mašo, ki jo bo prenašala hrvaška televizija, pa bo daroval poreško-pulski škof Kutleša. Dneve mučeništva Miroslava Bulešića pa bodo sklenili s slovesnimi večernicami v tamkajšnji župnijski cerkvi.

Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.