Boštjan SmoleBoštjan Smole

Kardinal Sandri v Kaliforniji: Biti blizu kristjanom na Vzhodu

Svet | 22.08.2013, 20:00

Kardinal Leonardo Sandri, prefekt Kongregacije za vzhodne Cerkve, je bil v teh dneh sicer na obisku v Kaliforniji. Tudi tam je poudaril predvsem nujnost bližine do kristjanov na Vzhodu. Prefekt vatikanskega dikasterija je obiskal skupnosti vzhodnih Cerkva v Kaliforniji prav z namenom, da bi jim zaupal molitveno podporo za njihove sonarodnjake. Tako se je zaustavil v Los Angelesu in v San Diegu, kjer se nahajajo maronitske, armenske in kaldejske katoliške skupnosti.

V Los Angelesu je kardinal Sandri sodeloval pri slovesni sveti maši ob menjavi maronitskega škofa. Ob tej priložnosti je spomnil na tri ključne besede iz nauka papeža Frančiška: nežnost, usmiljenje, sočutje. To so darovi, ki jih nenehno prejemamo od Boga Očeta s sodelovanjem v življenju Cerkve. Ti darovi po kardinalovih besedah lahko spremenijo svet, če bi le kristjani na vseh ravneh svojih zmožnosti in odgovornosti postali nosilci njihove evangeljske moči.

Sandri je tudi povabil k molitvi za Sveto deželo, Egipt, Sirijo in Libanon. Poudaril je pomen usmiljenja in dejavne ljubezni, ki morata tudi danes v vsakem kontekstu hoditi eno ob drugem. Še zlasti v kritičnih okoljih, kjer mora biti zlo dokončno zdrobljeno z močjo ljubezni, pravičnosti in resnice. Vzhod ne bi smel biti prepuščen sam sebi, prisotnost kristjanov tam mora biti zaščitena, tako da bodo lahko še naprej prispevali k miru in solidarnemu ter rodovitnemu sobivanju različnih verskih, kulturnih in družbenih duhov.

Kardinal Leonardo Sandri je iz Los Angelesa odšel še v San Diego. Tam je med drugim zatrdil, da je skrivnost krščanske identitete v učinkovitem prijateljstvu z Jezusom, ki je vedno prisoten v svoji Cerkvi preko evharistije. Iz tega neskončnega izvira ljubezni se vedno znova rojeva služenje Cerkvi in družbi, in sicer tudi preko zvestega in velikodušnega sprejemanja tistih, ki so v materialnih ali duhovnih težavah. Pri tem pa mora biti pogled usmerjen v celoten svet. V tem trenutku tako torej predvsem na Bližnji vzhod, je poudaril Sandri in ponovno pozval k molitvi za mir.

V San Diegu je prefekt vatikanskega dikasterija obiskal kaldejsko skupnost, v kateri je zlasti veliko število Iračanov. Ti so poklicani čutiti se del iste družine s svojimi rojaki, ki so ostali v domovini. Do njih ne smejo nikoli gojiti ravnodušnosti, tako jih je opomnil kardinal Sandri. Le-ta je med svojim postankom v Kaliforniji sicer obiskal še armensko skupnost in rutensko eparhijo. Na koncu pa se je udeležil še skupnega srečanja duhovnikov vzhodnega obreda, na katerem so bili prisotni maroniti, armenci, melkiti in sirci. V središču pozornosti vseh srečanj in tudi v namenih molitev sta bili dve temi: edinost s papežem Frančiškom, da bi bila prošnja za mir na Vzhodu in med celim človeštvom učinkovita, in pa poziv k soudeleženosti pri trpljenju naših bratov in sester po veri.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...