Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Karidinal Angelo Amato (foto: ARO)
Karidinal Angelo Amato

Papež Frančišek bo 30. septembra oznanil datum kanonizacije Janeza XXIII. in Janeza Pavla II.

Cerkev po svetu | 21.08.2013, 11:54

Papež Frančišek je za 30. september sklical konzistorij, na katerem bo slovesno objavil, kdaj bosta papeža Janez Pavel II. in Janez XXIII. prišteta med svetnike. O tem je na medverskem srečanju v Riminiju včeraj spregovoril kardinal Angelo Amato, prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov. Medtem se Poljaki pripravljajo na kanonizacijo papeža „rojaka“, ki bo njihovem pričakovanju na nedeljo božjega usmiljenja, 27. aprila 2014. Na konzisturiju naj bi papež ta datum dokončno potrdil.

Potem ko je papež Frančišek v začetku julija podpisal dekret za kanonizacijo Janeza Pavla II. in Janeza XXIII. so mnogi začeli ugibati, kdaj se bo to zgodilo. Napovedovali so, da bi se to lahko zgodilo 8. decembra, na praznik Brezmadežne, ki je letos na nedeljo. Drugi so omenjali misijonsko nedeljo, ki bo 20. oktobra. Potem ko je papež Frančišek na poti s svetovnega dneva mladih v Braziliji omenil, da kanonizacija verjetno še ne bo tako kmalu, kot se je sprva pričakovalo, so ugibanja potihnila.

Poljaki, ki so polni spominov na nedeljo božjega usmiljena 2011, ko je papež Benedikt XVI. njihovega rojaka Janeza Pavla II razglasil za blaženega, so zdaj prepričani, da bo tudi kanonizacija potekala na to nedeljo. Ker je velika noč prihodnje leto 20. aprila, naj bi bila slovesnost kanonizacije 27. aprila. Kardinal Angelo Amato, ki je v Riminiju govoril o kanonizaciji obeh papežev, tega ni potrdil, zato bo potrebno počakati na napovedani konzistorij in končno odločitev papeža Frančiška. Je pa kardinal Amato nekaj besed namenil obema pastirjema Cerkve, ki bosta prišteta med svetnike. Dejal je: "Janez XXIII. je bil velik prerok in pobudnik koncila; Janez Pavel II. pa je tisti, ki ga je začel udejanjati in ga je razvil v vseh njegovih razsežnostih. Resnično sta kot dva stebra ne le krščanske kulture, ampak tudi krščanske svetosti."

Oba blažena papeža in skorajšnja svetnika sta blizu tudi Slovencem. Janeza Pavla II. se bomo vedno spominjali po dveh obiskih pri nas in beatifikaciji škofa Slomška. Blaženi Janez XXIII. pa je bil leta 1927 nekaj dni v Ljubljani - takrat še kot apostolski vizitator v Bolgariji.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...