Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Papeževo sporočilo ob začetku Rimini meetinga

Slovenija | 20.08.2013, 07:54

V Riminiju v Italiji od nedelje do sobote poteka jubilejni štiriintrideseti Rimini Meeting, ki velja za eno od največjih krščanskih prireditev na svetu, ki jo je mogoče spremljati v italijanskem ali angleškem jeziku. V celem tednu se ga v preteklih letih vsako leto udeležilo okrog milijon obiskovalcev, mnogi pa dogajanje spremljajo po internetu, v Italiji tudi prek posebnega televizijskega kanala. Med njimi so poleg kristjanov tudi muslimani, budisti, neverujoči … Tradicionalno se ga udeležujejo povabljeni predsedniki držav in vlad, ministri, sodobni filozofi, pisatelji, teologi, ekonomisti in raznovrstni umetniki. Zbranim, med katerimi so tudi Slovenci, je besede namenil tudi papež Frančišek.

Prireditev organizira gibanje Comunione e liberazione – Občestvo in osvoboditev, katerega začetnik je bil Luigi Giussani (1922–2005). Njeno izhodišče je predstaviti današnje krščanstvo in angažiranost verujočih na različnih življenjskih področjih kot so gospodarstvo, politika, kultura, ekumenizem in medverski dialog, … Gre za nekakšen „sejem o današnjem krščanstvu“, pri čemer ne gre prvenstveno za to, da bi kristjani drugim vsiljevali svoje rešitve in poglede na svet, ampak za predvsem za dialog s predstavniki drugih religij, kultur in miselnih tokov.

„Ko prideš domov te spremlja odprta drža, ki ni naša zasluga ampak izhaja iz Jezusa Kristusa,“ je povedala ena od udeleženk iz Slovenije Božena Rudolf. Geslo letošnjega srečanja je Izziv človek. Gre za temo, ki opozarja na dramatično situacijo, v kateri se nahaja človeštvo. Na to je v svojem pismu spomnil tudi papež Frančišek. Zapisal je, da srečanje Človek – izredno stanje opozarja na nujnost, da se človek obnovi, se vrne k samemu sebi, k svojemu najvišjemu dostojanstvu, k svoji edinstvenosti in dragocenosti. Dalje pismo spominja na svetost človeka in na nujo razglašanja, da le-ta najde samega sebe samo v odnosu z Bogom. Cerkev tako ohranja največje upanje, najpristnejšo možnost za človekovo izpolnitev. Ob tem pismo vabi, naj tega bogastva ne zadržujemo zase, kajti prav to najvišjo izpolnitev iščejo vsi ljudje. Kristjani smo poklicani, da „pogumno gremo nasproti možem in ženam današnjega časa, otrokom in ostarelim, učenjakom in nepoučenim, mladim in družinam. Iti moramo nasproti vsem, in ne čakati, da oni pridejo do nas“. V tem oziru moramo posnemati našega Učitelja, ki je zapustil nebo, da bi postal človek in bil blizu vsakomur. Iti moramo ne samo v cerkve in po župnijah, ampak moramo v vsako območje ponesti dišavo Kristusove ljubezni (cfr. 2 Kor 2,15). To se pravi, po šolah, na univerze, na delovna mesta, v bolnišnice, v zapore; iti moramo tudi na trge, ulice, v športne centre in na kraje, kjer se zbirajo ljudje. Papeževo sporočilo nas poziva, naj ne bomo „skopuški v dajanju tega, kar smo prejeli brez zasluge. Naj nas ne bo strah oznanjati Kristusa ob primernih in tudi neprimernih priložnostih.“

Naloga Cerkve in vsakega kristjana je služiti človeku, ga iti iskat vse do najbolj skrivnih družbenih in duhovnih obrobij. Naslov srečanja v Riminiju „Človek – izredno stanje« pomeni nujnost, da se človek vrne h Kristusu, se od Njega nauči resnice o samemu sebi in svetu ter da z Njim in v Njem gre nasproti ljudem, še posebej najbolj ubogim.“ Kajti vsi smo „ubogi v ljubezni, žejni resnice in pravičnosti,« kakor je omenjal don Giussani, ustanovitelj gibanja Občestvo in osvoboditev, ki je glavni organizator srečanja v Riminiju. „Največja revščina je pomanjkanje Boga, in dokler ne bomo ljudem prinesli Jezusa, bomo za njih vedno naredili premalo.“

Na koncu papeževega sporočila ob otvoritvi Rimini meetinga sveti oče zagotavlja svojo bližino v molitvi in ljubezni. Obenem upa, da bodo srečanja in razmišljanja tekom dogajanja v udeležencih prižgala ogenj za pričevanje evangelija v svetu. Papež Frančišek še vsem prisotnim poklanja svoj apostolski blagoslov.

Vir: Katoliška Cerkev in Radio Vatikan

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.