Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Marjana DebevecMarjana Debevec
Papež Frančišek (foto: SDM 2013)
Papež Frančišek

Papež Frančišek zagotovil molitev žrtvam v Egiptu

Slovenija | 15.08.2013, 14:02

Oči svetovne javnosti so danes še naprej uprte v Egipt. K miru v državi je pozval tudi papež Frančišek.

„Žal iz Egipta prihajajo žalostne novice. Želim zagotoviti svojo molitev za vse žrtve in njihove družine, za ranjene in za vse ki trpijo. Skupaj molimo za mir, dialog, spravo, v tej dragi deželi in po vsem svetu. Marija, Kraljica miru, prosi za nas. Povabil je, naj skupaj z njim vzkliknejo: Marija, Kraljica miru, prosi za nas,“ je dejal papež Frančišek po praznični sveti maši v Castel Gandolfu.

Medtem je turški premier Recep Tayyip Erdogan pozval k sklicu nujnega zasedanja Varnostnega sveta Združenih narodov o razmerah v Egiptu, potem ko je bilo po zadnjih podatkih v nasilni odstranitvi protestnikov z dveh trgov v Kairu ubitih več kot 500 ljudi. Nasilje v Egiptu je že včeraj obsodil francoski zunanji minister, francoski predsednik Francois Hollande pa je danes na zagovor poklical egiptovskega veleposlanika v Franciji. Visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Catherine Ashton je sinoči podala novo, ostrejšo izjavo, v kateri strogo obsoja dogodke v Kairu. Varnostne sile je pozvala k vzdržanosti, prehodno egiptovsko vlado pa k odpravi izrednih razmer, kakor hitro bo mogoče.

Nad dogajanjem v Egiptu so zaskrbljeni tudi na slovenskem zunanjem ministrstvu. Obžalujejo, da je nasilje tam terjalo tudi človeška življenja. Od egiptovskih varnostnih sil pa pričakujejo, da se bodo vzdržale nesorazmerne uporabe sile, od protestnikov pa prav tako izogibanje vsakršnemu nasilju.

Slovenija, Svet, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...