Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež: Vloga ženske v Cerkvi ne vključuje le materinstva, vloge družinske matere, ampak je močnejša

Cerkev po svetu | 15.08.2013, 09:18

Ob Marijinem prazniku prihaja v ospredje tudi vprašanje žensk v Cerkvi. O njihovi vlogi, ki ni omejena le na branje beril ali delovanju v Karitas, je med v pogovoru z novinarji na letalu spregovoril tudi papež Frančišek.

Cerkev brez žensk je po papeževih besedah kot apostolski zbor brez Marije. „Vloga ženske v Cerkvi ne vključuje le materinstva, vloge družinske matere, ampak je močnejša: je ikona Device, ikona Marije, je tista, ki Cerkvi pomaga, da raste!“, je dejal papež in dodal: „Pomislite, da je Marija pomembnejša od apostolov! Je pomembnejša! Tudi Cerkev je ženskega spola: je Cerkev, žena, mati“, je dejal sveti oče in znova poudaril, da se vloge ženske v Cerkvi ne sme omejiti le na to, da je mati in delavka.

„Ne moremo razumeti Cerkve brez žensk in sicer gre za ženske, ki so aktivne v Cerkvi“, je dejal papež in izpostavil pomen ženske karizme, ki lahko obogati Cerkev. Po njegovih besedah bo treba globoko preučiti teologijo ženske. „Vloge ženske v Cerkvi ne moremo omejiti le na to, da bodo delovale kot ministrantke, predsednice Karitas, katehistinje“, je poudaril papež. Gre namreč za veliko več, tudi gledano mistično v luči teologije ženske. Glede duhovniškega posvečevanja ženske pa je po njegovih besedah Cerkev že spregovorila in je rekla 'Ne'. To je izrekel Janez Pavel II. in sicer v dokončni obliki. Ta vrata so torej zaprta. Vendar pa je po drugi strani vloga ženske po papeževih besedah še pomembnejša. „Marija je bila najpomembnejša med apostoli, bila je pomembnejša od škofov, diakonov in duhovnikov. Ženska v Cerkvi je pomembnejša od škofov in duhovnikov“, je dejal papež in dodal, da moramo vlogo ženske šele odkriti.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...