Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Josef Clemens o SDM: zamisel, ki je postala resničnost

Svet | 12.08.2013, 15:00

Škof Josef Clemens, tajnik Papeškega sveta za laike in organizator svetovnih dnevov mladih, nam je spregovoril o izkušnji Ria de Janeira. Dotaknil se je tudi dogodkov, ki so povezani s pripravami na prihodnji svetovni dan mladih, ki je previden za leto 2016 v Krakovu na Poljskem.

Josef Clemens je prepričan, da je svetovni dan v Riu presegel vsa pričakovanja, in to ne samo po številu udeležencev. „Pričakovali smo veliko število mladih, a presenetila sta nas notranje doživljanje in vidno veselje le-teh“

Ob prihodu papeža Frančiška v Brazilijo, je škof Clemens sledil svetemu očetu pri vseh dogajanjih svetovnega dneva mladih. Pravi, da je to priviligirano mesto ob papežu doživel že petič. Vsem dogodkom je sledil od blizu in v celoti. Tako je kot organizator priprav tega velikega srečanja mladih, imel še možnost neposrednega preverjanja vrednosti in izvedljivosti tega dogodka. Pravi, da mu ta veliki privilegij, biti tik ob svetem očetu, omogoča videti njegovo zavzemanje za ljudi, njegovo spontanost ter srčnost njegovih besed in gest.

Kot najlepši spomin dogajanja v Riu de Janeiru, tajnik Papeškega sveta za laike omenja podobo plaže Copacabane, polne mladih. Dotaknili so se ga tudi maša na prostem, sprejem papeža Frančiška, križev pot, sobotna vigilija in zaključna maša. „Kar je bilo na sporedu, je postala živa resničnost“, navdušen pripoveduje škof Clemens. Tako ogromno število udeležencev na svetovnem dnevu mladih, morda lahko tudi pripišemu prisotnosti papeža, ki prihaja iz gostujočega kontinenta. Joseph Clemens to imenuje „Božja previdnost“. Nasplošno je dogodek pokazal celotni celini, da je Cerkev na strani mladih in da jim želi pokloniti svoje največje bogastvo, osebo Jezusa Kristusa.

Josef Clemens je tudi povedal, da je zaslužni papež Benedikt XVI. preko televizijskega zaslona sledil glavnim dogajanjem v Riu. Še bolj pa je prepričan, da je s svojo molitvijo spremljal celotno dogajanje.

Čez tri leta se svetovni dan mladih vrača v Evropo. Ob tem tajnik Papeškega sveta za laike poudarja, da se je nanj treba najprej duhovno pripraviti. „Potrebno bo tudi sestaviti lokalni organizacijski odbor. Znan pa je že program za prihodnjo cvetno nedeljo, med katero se bo odvijala procesija s križem svetovnega dneva mladih in z ikono Marijo Zdravje rimskega ljudstva. To se bo tradicionalno odvijalo v Rimu. Marijino ikono bo brazilska mladina predala mladim Poljakom“. Tajnik Clemens je še obenem prepričan, da bo razglasitev blaženega Janeza Pavla II. za svetnika prihodnjemu svetovnemu dnevu mladih dala še nov impulz, „saj se bo odvijal na domačih tleh genialnega začetnika tega praznovanja vere mladih“.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...