Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež eden najvplivnejših svetovnih voditeljev na twitterju

Papež in Sveti sedež | 05.08.2013, 07:24 Marta Jerebič

Papež Frančišek je eden najvplivnejših svetovnih voditeljev na twitterju. Po številu sledilcev je namreč na drugem mestu. Poročilo je konec julija objavilo švicarsko podjetje za odnose z javnostmi Burson-Marsteller.

Omenjeno podjetje je pregledalo navzočnost in vpliv svetovnih voditeljev na twitterju družabnem omrežju, na katerem lahko uporabniki objavljajo sporočila s 140 ali manj znaki, ki se imenujejo twitti. Tisti, ki nekomu sledijo na twitterju, lahko ta sporočila prepošiljajo naprej. Poročilo ugotavlja, da twitte papeža Frančiška v španščini v povprečju pretwittajo več kot 11 tisočkrat. Njegove twitte v angleščini pre-twitta povprečno 8 tisoč sledilcev. Njegov najtesnejši tekmovalec v tem merilu je ameriški predsednik Barack Obama, čigar twitte povprečno pre-twittajo 2.300-krat. Po tem je papež Frančišk daleč najbolj vpliven uporabnik twitterja.

Benedikt XVI. je 'papeški' račun na twitterju odprl 12. decembra in je pred svojim odstopom 28. februarja zgradil občinstvo več milijonov. Papež Frančišek je nadaljeval prakso pošiljanja kratkih sporočil z razmišljanji o Jezusu in krščanskem življenju. Podjetje Burson-Marsteller pravi, da je porast papeževe navzočnosti na twitterju v zadnjih 6 mesecih 'fenomenalno'. Papež ima zdaj prek 8 računov več kot 7,2 milijona sledilcev. Poleg računov Pontifex v angleščini in Pontifex v španščini twitta še v šestih drugih jezikih: arabščini, francoščini, nemščini, italijanščini, latinščini in portugalščini. Samo njegov latinski račun ima več kot 130 tisoč sledilcev. Papež je drugi najbolj obiskani svetovni voditelj na twitterju za predsednikom Obamo, ki ima 33,5 milijona sledilcev. Na 4. in 5. mestu sta turški predsednik Gül in premier Erdogan, ki imata vsak po 3,4 milijona sledilcev. Poročilo je osnovano na podatkih zbranih o več kot 500 voditeljih držav in vlad, zunanjih ministrov in njihovih ustanov v 153 državah.

Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...