Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Damijan Terpin in prof. Pahor (foto: Slovenska skupnost)
Damijan Terpin in prof. Pahor | (foto: Slovenska skupnost)

SSk voščila Borisu Pahorju

| 26.08.2013, 14:19 Matjaž Merljak

Slovenska skupnost SSk, zbirna stranka Slovencev v Italiji, iz srca izreka iskrena voščila prof. Borisu Pahorju ob 100. življenjskem jubileju in se mu pri tem zahvaljuje, da je bil vztrajen zagovornik samostojnega političnega nastopanja in večkrat strankin kandidat na številnih volitvah.

Še posebno je stranki SSk dragoceno, da je prof. Boris Pahor pomagal na aprilskih deželnih volitvah leta 2008 in tako pripomogel izvolitvi deželnega poslanca. Takrat je prof. Pahor nastopil kot kandidat v tržaškem in videmskem okrožju ter prejel 310 oziroma 22 preferenc. Že naslednje leto je meseca junija spet kandidiral na evropskih volitvah kot predstavnik SSk na listi južnotirolske stranke SVP in v 2. okrožju za vzhodno Italijo prejel skupno 2904 preferenc, ki so pripomogle, da je SVP izvolila v Evropski parlament Herberta Dorfmanna.

Tudi na letošnjih aprilski volitvah je stranki SSk pomagal, da je spet potrdila svojega predstavnika v Deželnem svetu FJk. S svojo kandidaturo v pordenonskem in videmskem okrožju je stranki prinesel 46 oziroma 36 preferenc. To pa je le kratek povzetek aktivnega političnega udejstvovanja prof. Borisa Pahorja v zadnjih petih letih. V politiko se je vključil že v šesdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je skupaj z Ubaldom Vrabcem, Vekoslavom Špangerjem in drugimi ustanovil stranko Slovenska levica, ker so nasprotovali utapljanju v italijanske vsedržavne stranke.

SSk in Slovenska levica sta s skupnimi listami sodelovali v obdobju 1968-1972, nakar je Slovenska levica postala del SSk. Prof. Boris Pahor še enkrat iskrena voščila za vse Vaše neprencenljivo delo za mir, človekovo dostojanstvo in pravice šibkejših, predvsem pa iskrena hvala, ker ste vztrajni borec ter zagovornik slovenske narodne zavesti med Slovenci v domovini, zamejstvu in po svetu.

Julijan Čavdek

Glej tudi

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.