Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Poletni kamp za otroke v Hamiltonu

| 23.08.2013, 08:48 Matjaž Merljak

Že trinajsto leto Heidy Novak skupaj z animatorji - letos jih je bilo 10 - v slovenski župniji sv. Gregorija Velikega v Hamiltonu organizira Slovenski poletni kamp. Od torka, 6. do četrtka, 9. avgusta 2013, od 9h dopoldne do 4h popoldne se je 34 otrok in 10 animatorjev družilo ob molitvi, ustvarjalnosti in igri.

Vsako jutro smo začeli v kapeli z molitvijo, z zahvalami, ki so jih izrekli vsi otroci in s slovensko pesmijo: »Jezus moj ljubim te« in tudi »Svetel plamen«. Ob spremljavi kitare Amande in kretnjah, ki so spremljale pesmi, so otroci navdušeno prepevali, tudi tisti, ki so prvič slišali te pesmi.

Potem se je program nadaljeval zunaj na igrišču ali ob delavnicah, kjer so otroci pokazali svojo ustvarjalnost. Skoraj vsak dan smo imeli tudi izredne goste: en dan nas je popoldne obiskal »živalski vrt«.

Otroci so se srečali z živalmi
Otroci so se srečali z živalmi © Vestnik

Otroci so uživali, da so lahko živali pobožali, se jih dotaknili in jih hranili. Drugi dan je bil med nami »rokohitrc«, ki je s spretnostmi navdušil vse in vsakogar. V četrtek so otroci uživali tudi ob skokih in vragolijah v »napihljivem gradu« /Bouncy Castle /, so se posladkali s sladkorno peno /»Cotton Candy«/, kasneje tudi s sladoledom, nadaljevali z mini olimpijado. Na koncu so vsi dobili priznanja za sodelovanje in zaključili smo letošnje dneve veselja in radosti z vodnimi igrami.

Da pa ne bi pozabili na starše, smo jih zvečer povabili na družabni večer ob dobrotah iz žara in nogometno tekmo: otroci proti staršem. Z rezultatom 5:1 smo zaključili v pozni večerni uri, vsi navdušeni in tudi utrujeni, vendar z željo, da se drugo leto zopet vidimo.

Iskreno bi se rad zahvalil Heidy Novak, ki skupaj z animatorji že trinajsto leto uspešno pripravlja te dneve za naše mlade. Bog naj ji povrne za ves trud, ki ga vloži v to delo v blagor naše župnije. Prav tako hvala tudi vsem staršem, ki vsako leto pripeljejo otroke, da tukaj najdejo svoje prijatelje.

Otroški kamp v Hamiltonu
Otroški kamp v Hamiltonu © Vestnik

Otroci slovenske šole iz Hamiltona na obisku v Sloveniji

Pet let je minilo odkar so otroci Slovenske šole obiskali Slovenijo. Tokrat se je zbralo 28 udeležencev, učiteljic Sandy Allen in Lorie Mramor, starši in otroci. Iz Toronta so odpotovali 16. julija 2013 in začeli, kot je bila to že navada iz prejšnjih obiskov, svojo turnejo v Prekmurju. Iz dneva v dan so si ogledovali znamenitosti posameznih pokrajin in tako počasi potovali od vzhoda Slovenije proti zahodu. Običajno so si ogledali eno stvar dopoldne, drugo popoldne. Vmes so se sprostili tudi s kopanjem v raznih toplicah. Veliko lepih doživetih in novih odkritij, posebej za otroke, so imeli priliko spoznati v teh dobrih dveh tednih. Okusili so lepote ravnice do hribov na zahodnem delu Slovenije in slovenskega morja. Polni globokih vtisov so zaključili uradni del turneje s sveto mašo v Ljubljani na Rakovniku v svetišču Marije pomočnice. Potem pa so v večini odšli k svojim sorodnikov za teden, dva ali tri, da so tako se še srečali s svojimi bližnjimi. Lepi vtisi in spoznanja so se vsem vtisnili globoko v njihov spomin.

Ob obisku v Sloveniji
Ob obisku v Sloveniji © Vestnik

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...