Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
80-letnica VPZ Bled (foto: Vestnik)
80-letnica VPZ Bled

80 let najstarejše slovenske organizacije v Kanadi

| 22.08.2013, 13:25 Matjaž Merljak

Vzajemna podporna zveza Bled je v nedeljo, 21. julija 2013, praznovala 80-letnico delovanja kot najstarejša slovenska organizacija v Kanadi. Visok jubilej je privabil veliko rojakov južnega Ontaria.

Slovesnost se je začela s bogoslužjem ob 11. uri. Maševal je g. Jožef Pozderec. Ob 14. uri je bil na sporedu skrbno pripravljen kulturni program, ki sta ga dvojezično vodila Ivan Antolin in Margarette Antolin – Labricciosa. V uvodu je bilo predstavljeno bogato poslanstvo Vzajemne podporne zveze Bled. Od njene ustanovitve kot zavarovalnice slovenskih rojakov v Kirkland Lake-u, pa do sedanjega načina delovanja s svojim sedežem v Beamsvillu pri odseku Bled Planica 13, ki je bil tudi gostitelj tega praznovanja.

Kako pomemben je bil ta dogodek za širšo slovensko skupnost, je dokazala množična prisotnost in sodelovanje zastopnikov društev na proslavi, in sicer: predstavniki vseh slovenskih organizacij Koordinacijskega odbora Niagara, predstavniki Vseslovenskega Kulturnega Odbora, diplomatski predstavniki Republike Slovenije in zveznih, provincijskih in lokalnih kanadskih predstavnikov oblasti.

Sporočilo številnih govornikov je bilo: občudovanje in pomen dolgoletnega delovanja Zveze Bled, še zlasti pa vabilo novim generacijam, naj nadaljujejo njeno poslanstvo tudi v bodoče. Ob visokem jubileju Zveze Bled so od Irene Gril, odpravnice poslov slovenskega veleposlaništva v Ottawi, prejeli priznanja za njihov dolgo letni doprinos: Jože Špiler, Mirko Kolmanič, Jože Gimpelj, Lojze Lesica, Egidij Kodarin, Ivan Krušič, Francka Seljak in pokojni Franc Štadler.

Praznovanje podporne zveze Bled
Praznovanje podporne zveze Bled © Vestnik

Kulturni program so obogatili: Otroški pevski zbor Bled Planica 13, Moški zbor Bled in Folklorna skupina Mladi Glas. Po kulturnem programu so sledile otroške igre in zanimiva nogometna tekma med mladimi dekleti in fanti. V dvorani je bila na ogled razstava slovenskih ročnih izdelkov. Za dobro voljo in ples pa je poskrbel ansambel Murski val.

Zaplesala je Folklorna skupina Mladi Glas
Zaplesala je Folklorna skupina Mladi Glas © Vestnik

Člani društva Bled Odseka Planica 13, so se znova izkazali kot enkratni gostitelji. Njihov trud za izvedbo tako množične, duhovne, kulturne in družabne prireditve, je spoštovanja vreden. Poleg tega, so bili obiskovalci deležni okusih domačih dobrot z uslužno postrežbo. Vse to je doprineslo, da bo visok jubilej Vzajemne podporne zveze Bled ostal obiskovalcem v najlepšem spominu.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...