Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Boris Pahor (foto: Matjaž Merljak)
Boris Pahor

Jubilej Borisa Pahorja

| 24.08.2013, 05:30 Matjaž Merljak

Ob 100-letnici mednarodno priznanega, še dejavnega tržaškega pisatelja Borisa Pahorja, ki jo bo praznoval 26. avgusta, bosta v Ljubljani in Trstu osrednji slovesnosti, poleg njih pa še druge pobude. Včeraj je iz rok tržaškega župana Roberta Cosolilnija prejel naziv zaslužnega občana mesta Trst.

V ponedeljek, 26. avgusta, ob 20.00 bo v SNG Opera in balet Ljubljana Pahoriana - Osrednja slovesnost ob 100. rojstnem dnevu Borisa Pahorja. Prirejata jo Mladinska knjiga in Cankarjeva založba, ki se, kot piše v vabilu “s spoštovanjem priklanjata svojemu cenjenemu avtorju Borisu Pahorju, ki je z ustvarjalnostjo, angažiranostjo in odločno besedo zaznamoval stoletje”. Na slovesnosti se bo Pahor o svojem življenju in delu pogovarjal s tremi dijaki iz Celovca, Trsta in Ljubljane. Prejel bo tudi nagrado Državljan Evrope, ki jo podeljuje Evropski parlament posameznikom ali skupinam za dosežke pri vzajemnem razumevanju in tesnejšem povezovanju narodov Evropske unije. Prenos po RTV SLO in po RAI 3 SLO.

V četrtek, 29. avgusta, ob 20.30 bo osrednja slovesnost ob 100-letnici Borisa Pahorja v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu v organizaciji kulturnih in političnih predstavnikov slovenske manjšine: VSE NAJBOLJŠE, BORIS PAHOR! je dvojezični umetniški poklon, ki je nastal pod okriljem slovenskega gledališča, z združenimi močmi Pokrajine in Občine Trst, Slovenske kulturno gospodarske zveze in Sveta slovenskih organizacij.Režijo so zaupali Nedi R. Bric, spored bodo izoblikovali Maja Blagovič, Danijel Malalan, Nikla Petruška Panizon, Aleksander Ipavec, Paola Chiabudini in Martina Feri. Proslavo bo v živo predvajal Radio Trst A.

Pred začetkom prireditve bo v preddverju potekala kratka predstavitev nove knjige o Pahorju, Tako sem živel, ki jo je založila Cankarjeva založba.

V Tržaški knjigarni pa so v začetku avgusta predstavili znamki in kuverto, posvečeni Borisu Pahorju ob njegovem 100. jubileju. Izšli so na pobudo društva JARŠK (sestavljajo ga Dušan Jakomin, Lojze Abram, Mario Šušteršič, Saša Rudolf in Ilde Košuta). Naprodaj so v Tržaški knjigarni.

 


Poročilo Novega glasa:

Pahor, častni občan Trsta
Pahor, častni občan Trsta © Novi glas
Pisatelj Boris Pahor je postal edini predstavnik slovenske narodne skupnosti v Italiji, ki mu je tržaška občina podelila naziv zaslužnega občana: nedvomno je to zgodovinski dogodek. Slovesna podelitev je bila v dvorani občinskega sveta v petek, 23. avgusta, ko je tržaški župan Roberto Cosolini vročil pisatelju medaljo in dvojezično pergameno. Na njej je v utemeljitvi zapisano, da Boris Pahor prejme naziv zaradi izjemnih mednarodno priznanih literarnih zaslug, ki izpričujejo svetlo željo po iskanju resnice, neodvisno od ideologij in uklanjanja politiki, in ker je živ dokaz, da smo lahko tudi v različnosti aktivni del iste skupnosti.

Slovesnosti v osrednji dvorani občinskega poslopja na Velikem trgu so se udeležili nekateri tržaški občinski odborniki in svetniki, med katerimi tudi Igor Švab, ki si je v sodelovanju z nekdanjim kolego Stefanom Ukmarjem in sedanjim predsednikom deželnega sveta Iztokom Furlaničem močno prizadeval za podelitev častnega naziva slovenskemu pisatelju. Švab je svojo ‘ofenzivo’ začel že v času Dipiazzovega županovanja, postopek pa je zastal, ko je tedanji odbornik Greco nasprotoval Pahorjevi želji, da bi v utemeljitvi omenili fašizem. Levosredinska občinska uprava pa je kmalu premostila oviro, kar je nedvomno potrdil Cosolinijev nagovor.

Župan je pred številnim občinstvom, med katerim so bili predstavniki javnih in vojaških oblasti (prisotni so bili tudi slovenski izvoljeni upravitelji), predsednik Sveta slovenskih organizacij Drago Štoka ter tržaški škof Giampaolo Crepaldi, jasno izpostavil Pahorjeve literarne in etične zasluge. Omenil je krivice, ki jih je pisatelj utrpel že kot otrok med fašizmom, ko je s sestro doživel požig Narodnega doma, ter taboriščno izkušnjo. Župan je pisatelja ocenil za enega izmed najbolj pronicljivih literatov na državnem in mednarodnem prizorišču, ki je svoje intelektualne moči usmeril v boj proti vsakršnim diktaturam. Pahor je po njegovem mnenju oseba, po kateri je potrebno se zgledovati na poti izzivov, katerim gre Trst naproti.

Boris Pahor, ki bo v kratkem slavil svojo stoto obletnico, se je nato zahvalil županu in upravi, slovenski narodni skupnosti v Italiji in nekaterim osebnostim, ki so vsaka na svoj način prispevala k sožitju tukaj živečih narodov. Priklical je v spomin lik škofa Bonoma, ki je Trubarja vzgajal v duhu širokega medetničnega ekumenizma, in škofa Fogarja, ki je bil kaznovan zaradi svojih strpnih stališč v času fašizma. Pahor je omenil še Slataperja, ki je prvi v Italiji spregovoril o Slovencih na literarnem področju. Posebno zahvalo je namenil Evgenu Bavčarju, ki je njegova dela promoviral v Franciji, in uredniku kulturnih strani tržaškega dnevnika Il Piccolo Alessandru Mezzeni Loni, ki je s svojimi članki prispeval k spoznavanju slovenske tržaške kulture. Posebno zahvalo pa je Pahor namenil tudi pokojni ženi Radi.

Pisatelj je nato nagovoril župana z dvema željama: najprej ga je pozval, naj tudi tržaški občinski svet primerno ovrednoti slovenščino, kot sta to storili že deželna in pokrajinska uprava. Nato pa je izrazil upanje, da bi pristojne oblasti čimprej iztrgale pozabi nekdanja fašistična taborišča, v prvi vrsti na Rabu in v naši deželi v Gonarsu.
Pred svečanim dogodkom je Pahor v sinji dvorani občinske palače zapisal misel v zlato knjigo tržaške občine: izrazil je čast, da lahko pripada mestu, ki se mu na enak način pravi Trst ali Trieste.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...