Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Draga 2010 (foto: www.slomedia.it)
Draga 2010

Pred nami je 48. Draga

| 26.08.2013, 10:27 Matjaž Merljak

V parku Finžgarjevega doma na Opčinah pri Trstu (Dunajska cesta 35) bodo v prihodnjih dneh potekali 48. študijski dnevi Draga 2013. Pripravlja jih Društvo slovenskih izobražencev iz Trsta. Na Opčinah bo potekala tudi letošnja, 23. Draga mladih.

V petek 30. avgusta 2013, bo ob 16.30 predavanje Novi izzivi za manjšinsko šolo. Gosti bodo dr. Vlasta Polojaz, dr. Sara Brezigar in dr. Marijan Kravos. Bo znala manjšinska skupnost podpreti slovensko šolo v njenem prizadevanju za reševanje novih problemov in za dosego nove kvalitete?

V soboto, 31. avgusta, ob 16.30 bo gost Drage Evald Flisar z razmišljanjem Kdor previsoko leta, nizko pade! O pretekli prevzetnosti takoimenovanega Zahoda v odnosu do drugih prebivalcev sveta in zakaj je ravno ta prevzetnost razlog za neizogibni zaton "zahodne civilizacije". Gospodarski trendi so jasen kažipot. Bo ista usoda doletela tudi druga področja človeškega udejstvovanja?

Zadnji dan letošnje Drage bo nedelja, 1. september 2013. Ob 9.00 uri bo sveto mašo daroval nadškof v pokoju Alojz Uran. Ob 10h bo gost dr. Branko Cestnik spregovoril na temo Cerkev na razpotju - 50 let potem. Šlo bo za soočenje dveh tez: 1. koncil je zašel, 2. koncil se niti ni začel. Ali bomo ostali le pri napovedi nove evangelizacije? Obstaja "via slovenica" nove evangelizacije?

Ob 16h bo počastitev stoletnice pisatelja Borisa Pahorja in podelitev 2. Peterlinove nagrade.

Ob 16.15 bo spregovoril še dr. Aleš Maver: Slovenija pred ponavljanjem razreda. Gospodarska kriza, v kateri se je skupaj z drugimi znašla Slovenija, ima vzporedje v globoki moralni krizi, ki je zajela slovenski narod komaj dve desetletji po osamosvojitvi.


23. Draga mladih 2013 bo v Parku Finžgarjevega doma na Opčinah v soboto, 31. avgusta, ob 10. uri. Tema letošnje debate bo:

"Novi mediji in socialna omrežja: med pastmi in priložnostmi".  Spregovorili bodo mag. Bojan Amon (sociolog in strokovnjak za digitalne tehnologije). Darko Bradassi (spletni portal Slomedia.it), Uroš Grilanc in Sara Terpin (mlada podjetnika).

V petek, 30. avgusta bo Draga mladih 2013 z okroglo mizo in delavnicami v Ljubljani. Več o programu na www.dragamladih.org.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...