Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Miha, Natalija in Rok so bili na Višarskih dnevih mladih 2013 (foto: Matjaž Merljak)
Miha, Natalija in Rok so bili na Višarskih dnevih mladih 2013

Sklenili so se Višarski dnevi mladih

| 07.08.2013, 11:41 Matjaž Merljak

Na Romanju treh Slovenij v nedeljo, 4. avgusta 2013, so se sklenili tudi letošnji Višarski dnevi mladih. Dvajset mladih se je v treh dneh seznanilo z življenjem rojakov v Porabju in avstrijskem Štajerskem in Koroškem. Naši sogovorniki so bili Miha, Rok in Natalija.

Nataliji je bilo všeč, ker ima na takem srečanju govoriti v slovenskem jeziku, kar sicer ne more redno početi. Miha se je prvič srečal s tem delom slovenstva ter pogumom in trudom, ki ga imajo rojaki v Porabju in na Štajerskem ter Koroškem, da ga ohranjajo. Rok je naglasil, da so skupino družili podobni interesi, veliko stvari je spoznal in videl prvič in vtisi bodo še prihajali, vse pa je sprejel kot dobro popotnico za življenje.

Več o 25. Romanju treh Slovenij

Zapis na straneh Rafaelove družbe: Letošnji program je bil zastavljen posebej široko - iz Ljubljane smo krenili proti Števanovcem v Porabju, spoznali življenje v več porabskih vaseh, obiskali Pavlovo hišo na avstrijskem Štajerskem, pot nadaljevali po Podjuni s postankom v Djekšah, nato pa krenili proti Žabnicam, kjer smo se povzpeli na Svete Višarje in višarske dneve, ki so potekali od četrtka do nedelje, zaključili s tradicionalnim romanjem treh Slovenij.

Takole je izgledal naš program: četrtkov večer v Števanovcih je bil kulturno obarvan - gledališka skupina Veseli pajdaši je za nas odigrala komedijo v porabskem narečju, Ljudske pevke pa so zapele nekaj ljudskih pesmi. Večerji v Mononštru je sledilo srečanje s člani Sekcije porabske mladine.

Višarski dnevi mladih 2013, udeleženci pred muzejem
Višarski dnevi mladih 2013, udeleženci pred muzejem © Rafaelova družba
V petek smo se seznanili z delom na uredništvu časopisa Porabje in na Radiu Monošter, pogledali film: Porabje nekoč in danes, obiskali muzej Avgusta Pavla, Vojaški muzej v Števanovcih, Mali Triglav v Andovcih in Küharjevo spominsko hišo na Gornjem Seniku. Po Porabju nas je vodila študentka, domačinka Martina Zakoč, ki se izredno trudi za ohranjanje slovenskega jezika in slovenske kulture predvsem med mladimi. Popoldne nas je pot vodila proti avstrijski Štajerski, kjer nam je Susanne Weitlaner v Pavlovi hiši v Potrni predstavila življenje slovenske skupnosti na avstrijskem Štajerskem in delovanje društva Člen 7. Zelo zanimivo je bilo prisluhniti tudi intervjujem, ki so jih posneli s štajerskimi Slovenci preko katerih smo dobili dober vtis situacije na Štajerskem. Dan smo zaključili v Mariboru, kjer nas je prijazno sprejel duhovnik jezuit Franček Bertolini in z nami podelil svojo pot, ki jo je prehodil od zamejstva v Italiji preko študija in službovanja po Evropi do vrnitve v Slovenijo.

Sobota je bila v znamenju Koroške - obiskali smo najsevernejšo slovensko vas na Koroškem - Djekše - kamor nas je spremljal koroški duhovnik in kulturnik Janko Krištof, družina Karner pa nam je pripravila prijazen sprejem in z nami podelila kako živijo Slovenci na avstrijskem Koroškem. Popoldne smo se usmerili proti Žabnicam, od koder smo se povzpeli na Svete Višarje. V nedeljo smo se vključili v romanje treh Slovenij in pri programu tudi aktivno sodelovali.

Več fotografij na spletni strani Rafaelove družbe

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...