Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

17. tabor slovenskih otrok po svetu

| 03.08.2013, 08:24 Matjaž Merljak

V domu CŠOD v Fari ob reki Kolpi je potekal letošnji tabor slovenski otrok. 50 udeležencev iz Italije, Bosne in Hercegovine, Nemčije, Nizozemske, Peruja in Kanade je dopoldne obiskovalo šolo slovenskega jezika, popoldne pa preživelo ob različnih zanimivih ogledih, delavnicah in ob športnih aktivnostih.

Slovenska konferenca Svetovnega slovenskega kongresa letos sedemnajstič organizira vsakoletne jezikovno-družabne počitnice – Tabor za otroke slovenskega rodu po svetu. Ideja po prirejanju tabora se je porodila pri naših slovenskih rojakih, ki so si želeli, da bi njihovi otroci imeli priložnost spoznati tako naravno, kot kulturno dediščino domovine njihovih staršev ali starih staršev. Po taborih v Lepeni, na Vačah, v Šentjurju pri Celju, v Kobaridu, na Jezerskem, v Podzemlju v Beli krajini je letošnji potekal v Fari na Kočevskem v domu CŠOD od 27. julija do 3. avgusta.

Ena od animatork na letošnjem taboru je bila Nataša iz Bosne, ki je bila pred leti udeleženka, zdaj pa je študentka veterine v Ljubljani. Gregor iz Avstrije je tudi nekdanji udeleženec, zdaj pa pomaga kot animator.

Pogovarjali smo se tudi z udeleženci: Roberta iz Trsta je rekla, da vsak dan nekaj novega izve, super se ima tudi zato, ker ves dan govori slovensko; Ingrid s Hrvaške je prišla zaradi poglabljanja jezika - slovenščina ji je preprosto všeč, zato se je uči; Aleksander iz BiH uživa v učenju slovenščine in družbi; Viktorju iz Gorice so bile všeč popoldanske dejavnosti: lokostrelstvo, rafting in plezanje; Adam s Švedske prihaja več let in mu je všeč, ker delajo različne stvari.

Del udeležencev 16. tabora otrok SSK
Del udeležencev 16. tabora otrok SSK © SSK

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...