Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Otroci v letovišču Debeli rtič (foto: RKS)
Otroci v letovišču Debeli rtič

Černobilski otroci na rehabilitaciji v Sloveniji

| 19.08.2013, 12:03

Te dni se na rehabilitaciji v Mladinskem zdravilišču in letovišču na Debelem rtiču mudi skupina 41 otrok iz Ukrajine in Belorusije, ki trpijo zaradi posledic jedrske nesreče v Černobilu. Na rehabilitaciji bodo do četrtka.

Ministrstvo za zunanje zadeve v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije od leta 2005 omogoča rehabilitacijo ukrajinskih otrok, ki se zaradi posledic nesreče v Černobilu soočajo s težavami, ki so povezane z boleznimi dihal, kožnimi obolenji ter poškodbami gibal.

Vključeni so v rehabilitacijski program zdravstvene nege, respiratorne fizioterapije, hidroterapije in vaj vzdržljivosti. Doslej je v projektu sodelovalo skoraj 300 otrok v starosti od 6 do 14 let, pojasnjujejo na Ministrstvu za zunanje zadeve.

Program rehabilitacije beloruskih otrok pa Slovenija organizira drugo leto, potem ko sta državi leta 2011 sklenili ustrezen sporazum. Letošnji program poteka v organizaciji Rdečega križa Slovenije in partnerske organizacije iz Belorusije. Vključuje zdravstveno rehabilitacijo in druge aktivnosti, od kopanja, kreativnih iger in delavnic do spoznavanja slovenskega primorja.

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...