Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Alenka Jeraj: Priključitev Prekmurja matici svetel trenutek naše zgodovine

Slovenija | 17.08.2013, 16:57

V Sloveniji je danes državni praznik. 17. avgusta se spominjamo obletnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Sinoči so v Beltincih in Črenšovcih pripravili občinski slovesnosti, državne zaradi varčevanja ni bilo. Zbrane v Beltincih je nagovorila poslanka državnega zbora Alenka Jeraj. Prišel je tudi predsednik države Borut Pahor.

Jerajeva je združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom ocenila kot enega svetlih trenutkov v zgodovini slovenskega naroda, ko smo stopili skupaj in združili moči. Kot je menila, bi se lahko končal tudi drugače, če bi vrhovni svet mirovne konference v Parizu sprejel drugačno odločitev. A pooblastil je kraljevino SHS, da zasede Prekmurje, vojska ga je zasedla brez prelivanja krvi in takoj začela vzpostavljati novo upravo, za kar je, tako Jerajeva, zaslužen predvsem izvedenec za Prekmurje Matija Slavič, ki je predstavnikom velesil predstavil položaj ljudi v pokrajini. Poslanka SDS je ob tem posebej omenila zavedne duhovnike in učitelje, ki so v Prekmurju ohranjali jezik in narodno zavest. "Ta svetli, edini trenutek, ko smo Slovenci povečali svoje ozemlje in ga ne izgubili, je izjemen dogodek v naši zgodovini. Izjemen ne zato, ker smo pridobili ozemlje, pač pa zato, ker smo se združili Slovenke in Slovenci, ker se je s tem končalo potujčevanje in asimilacija. Izjemen pogum, srčnost in narodna zavest velikih Prekmurcev in mnogih Slovencev, ki so sanjali in darovali vse, tudi svoja življenja za domovino, zaznamuje praznik, kot je jutrišnji," je poudarila Jerajeva. Ob koncu je dejala še, da danes k sreči tako usodnih vprašanj ni, saj smo del skupine narodov, ki skupaj odločamo o svoji usodi, pomagamo drug drugemu in se učimo ter skupaj stopamo po poti uspeha, pa tudi padcev, pri čemer je vsak padec tudi priložnost za vnovičen vzpon ter pogumen in trden korak. Pri tem nam po njenem lahko moč da tudi spomin na velike dogodke pred 94 leti.

Pahor, ki se je udeležil sinočnje slovesnosti v Beltincih, je ob dnevu združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom pripravil poslanico. V njej poudarja, da Slovenci v Prekmurju kljub dolgoletni raznarodovalni politiki in socialni stiski niso klonili. Kot je dodal, so s pripravljenostjo, da ohranijo slovenstvo in krepijo veljavo temeljnih načel sobivanja, sooblikovali tudi svojo in našo skupno prihodnost. "Dejanja takrat živečih velikih prekmurskih mož, njihovo znanje in preudarnost, pogum in neizčrpno delovanje za svobodo posameznika in integriteto naroda so danes del naše skupne slovenske in evropske dediščine ter hkrati naša zaveza za sedanjost in prihodnost. Tako kot je del naše skupne dediščine tudi zgledna tradicija solidarnosti in strpnosti med različnimi verskimi in nacionalnimi skupnostmi Prekmurja," je opozoril predsednik države. Po njegovem mnenju je prav ta dediščina tudi vir navdiha in moči ob velikih gospodarskih in socialnih problemih, s katerimi se danes soočata Slovenija in Evropska unija. Čeprav so ti problemi zahtevni in zapleteni, tako Pahor, niso nepremagljivi. Če bo Slovenija uspela brez odlašanj izvesti dogovorjene načrte, po dolgem času obstaja dovolj utemeljeno upanje, da bo uspešno premagala krizo in odprla novo poglavje vsestranskega razvoja.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...