Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

Kako v Sloveniji polnimo državno blagajno?

Slovenija | 14.08.2013, 19:30

1. julija nas je udaril višji davek na dodano vrednost, od sredine prejšnjega meseca je dražja registracija vozil. Oba ukrepa sta namenjena polnjenju državne blagajne. Tako je tudi z višjimi sodnimi taksami, ki so v praksi začele veljati z začetkom tega tedna.

Vlada Alenke Bratušek je izračunala, da bi zvišani stopnji DDV proračun letos povečali za 100 milijonov evrov, prihodnje leto bi zagotovili še dodatnih 250 milijonov evrov. Ob tem spomnimo, da se je vlada za ta ukrep odločila po tem, ko je predlog o uvedbi kriznega davka, s katerim bi bili obdavčeni vsi prihodki, naletel na ostro nasprotovanje. Spomniti velja, da ideje o kriznem davku vlada ni opustila - je rezerva, če ostali ukrepi konsolidacije javnih financ ne bodo uspešni.

Zvišanje dajatve za uporabo vozil v cestnem prometu, ki jo morajo lastniki plačevati vsako leto ob registraciji vozila in podaljšanju veljavnosti prometnega dovoljenja, je že drugo, ki nas je doletelo v manj kot letu dni. Vlada ocenjuje, da se bo zaradi vnovičnega dviga te dajatve letos v proračun nateklo za šest milijonov evrov več prihodkov, prihodnje leto naj bi se z dajatvijo zbralo za dobrih 15 milijonov evrov več sredstev.

Da je tudi zvišanje sodnih taks namenjeno povečevanju proračunskih prihodkov, skozi zakonodajni postopek ni skrivalo pravosodno ministrstvo, kjer je novela, ki je začela veljati pred dnevi, nastala. Ocenjuje, da se bo zaradi tega ukrepa v državno blagajno letno steklo približno 4,5 milijona dodatnih sredstev. V julijski razpravi v državnem zboru o noveli zakona o sodnih taksah so v SDS opozarjali, da gre za polnjenje proračuna tudi na račun nedostopnosti sodišč. "Z dohodki smo na letu 2004. Zato bi bilo logično, da se takse znižajo, ne zvišajo," je takrat med drugim poudaril poslanec največje opozicijske stranke Vinko Gorenak. "Zavedamo se, da vsak dodaten evro v proračunu nekaj pomeni. A nismo povsem prepričani, da so prav evri iz sodnih taks tisti evri, ki bodo prispevali k okrevanju gospodarstva in gospodarski rasti," pa je menil poslanec SD Mirko Brulc. V njegovi stranki so omenjeno novelo večinsko podprli. Povprečna podražitev sodnih taks je 10-odstotna. Prav za toliko so na primer višje takse za redni pravdni postopek, postopke v socialnih sporih in postopke v zakonskih sporih. Za slednjo je treba zdaj odšteti 72 evrov, do zdaj je znašala 66 evrov. Med 20- in 40-odstotno zvišanje velja za nekatere sodne takse za nepravdne postopke, kar v praksi pomeni, da so dražje za nekaj evrov. A sodne takse se niso le zvišale, nekatere so bile na novo uveljavljene. 20 evrov visoko takso je tako med drugim treba odšteti za postopek o predlogu za zemljiškoknjižni vpis, kar do zdaj ni bilo treba. Takse za postopke zaradi plačilne nesposobnosti in za postopek v upravnem sporu ostajajo nespremenjene.

Slovenija, Politika
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...