Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Slovenski gozd (foto: Tomaž Ovsenik)
Slovenski gozd | (foto: Tomaž Ovsenik)

Opozicija za ustavno presojo novele zakona o gozdovih

Slovenija | 14.08.2013, 17:50

Opozicija zahteva oceno ustavnosti novele zakona o gozdovih, ki določa, da morajo gospodarski subjekti zagotavljati sledljivost lesa. V strankah SDS, N.Si in SLS so prepričani, da bi bilo treba razveljaviti 4. in 10. člen. Po njihovem bo omenjena novela otežila življenje malim kmetom, namesto da bi reševala srž problema.

Z novelo, ki jo je državni zbor s tesno večino potrdil julija, se za zagotovitev sledljivosti gozdnih lesnih sortimentov uvajajo dokumenti, ki morajo spremljati vsak prevoz gozdnih lesnih proizvodov. Prevoznica se po noveli uvaja za vse prevoze gozdno lesnih sortimentov, izjema so prevozi vej in vrhačev, ki so ostanki sečenj, ter za gozdno lesne sortimente pod premerom 10 centimetrov.

Poslanka SDS Alenka Jeraj je ob predstavitvi zahteve za ustavno presojo poudarila, da popravljeni zakon o gozdovih prinaša predvsem nove administrativne ovire in nesorazmerno visoke kazni. "Ocenjujemo, da mora biti kazen vzgojna in sorazmerna prekršku, v tem primeru pa gre za enormne kazni," je Jerajeva komentirala kazen za kmete, ki ne bodo imeli prevoznice. Pojasnila je tudi, da ni kriterijev, po katerih bi se kazni določale sorazmerno z okoljsko škodo, zato se bo lahko za nekoga, ki nima prevoznice, odmerila enaka kazen kot za posek na črno. "Enako obravnavamo lastnike gozdov kot tiste, ki les ukradejo ali z njim trgujejo," je opozorila. Jerajeva je še dodala, da se evropska uredba, ki smo jo z novelo vnesli v slovenski pravni red, osredotoča na gospodarske subjekte, a mi z zakonom bremenimo predvsem male kmete. Novela po njenih besedah prav tako neskladno z ustavo onemogoča razpolaganje z lastnino in prekomerno posega v svobodo gospodarske pobude. "Zavedamo se, da je treba gozdove zavarovati, vendar bomo s spremembo zakona kaznovali predvsem male kmete," je dodala. Jerajeva ocenjuje, da je neustavna tudi ureditev, da se prevoznica izda samo ob dovoljenju za poseg in ne upošteva dejstva, da morajo kmetje gozd tudi čistiti. Če bi lastnik iz gozda odpeljal les s premerom preko 10 centimetrov, bi moral plačati kazen.

Da sta prevoznica za spravilo lesa za lastno uporabo in višina kazni neprimerni, je poudarila poslanka N.Si Iva Dimic. "Srečevala sem se s kmeti na terenu. Vsi so rekli, da je kazen od 200 do 2000 evrov, če sekaš v lastnem gozdu, nesprejemljiva. Vemo, da imamo v Sloveniji trenutno veliko težav, ne samo s sušo, v gozdovih je namreč tudi veliko lubadarja. Dejansko se jim ob uvedbi prevoznice ne splača priti v gozd in opraviti sanitarno sečnjo, saj so kazni previsoke," je povedala na novinarski konferenci. "Očitno je, da se je vlada odločila, da bo gospodarsko krizo reševala predvsem na račun malih kmetov," je dodala Dimičeva.

Vodja poslanske skupine SLS Mihael Prevc ocenjuje, da je zakon o gozdovih zelo neživljenjski, saj na področju kazenskih sankcij vključuje elemente, ki niso skladni z razmerami na terenu. Kot je dodal, se v njegovi stranki zavedajo, da ni nič narobe, če izboljšamo sledljivost lesa, a menijo, da je šla državna uprava tudi v tem primeru predaleč. "Vlada se je oddaljila od dejanskega problema, to je nadzora nad gospodarskimi subjekti in večjimi prodajalci na področju lesne industrije, na področju lesnega gospodarstva." Prevc dvomi v dejansko izvedbo omenjenega zakona, saj je prepričan, da se bodo inšpektorji osredotočali predvsem na male kmete, ki se ne ukvarjajo s profitno dejavnostjo. Spomnil je tudi na napovedane nove izračune katastrskega dohodka in davka na nepremičnine, ki bodo še dodatno prizadeli kmete.

Opozicijski poslanci predlagajo prednostno obravnavo svoje zahteve. V tem času naj ustavno sodišče, kot je dejala Jerajeva, začasno uredi izvajanje omenjenih členov zakona.

"Sledljivost je v državnih gozdovih že vzpostavljena. Mislim pa, da je prav, da se vzpostavi tudi v zasebnih gozdovih, pri čemer ne govorimo samo o malih kmetih, ampak v vseh zasebnih gozdovih. Na ta način bomo verjetno ugotovili, kakšen je poseg, kakšna je količina posekanega lesa in kam se les prodaja," je za naš radio novelo komentirala direktorica Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Irena Šinko. Tudi ona je spomnila, da sledljivost lesa od nas zahteva evropska uredba. "Temu se tako verjetno ne bi mogli izogniti," je poudarila. Glede kazni pa je dodala, da bi bilo dobro razmisliti, da so sorazmerne s kršitvijo.

Slovenija, Politika, Kmetijstvo
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...