Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Požar, gozdovi (foto: Wikipedia)
Požar, gozdovi

Požari po Sloveniji

Slovenija | 13.08.2013, 16:43

Gasilci na območju Velikega Rogatca v občini Luče nadaljujejo boj z ognjenimi zublji. Za zdaj požar obvladujejo, preprečili so njegovo nadaljnje širjenje na stran hriba, ki gleda proti Gornjemu Gradu, a nevšečnosti še vedno povzroča veter. Na ostalih območjih po državi, kjer je ogenj prav tako izbruhnil v minulih dneh, je požar omejen oziroma pogašen.

Gasilci požar na območju Velikega Rogatca gasijo že več kot tri dni. Minulo noč je bilo videti več žarišč, požarna straža je gasila spodnji rob požara, da se ta ne bi razširil v dolino. "Na terenu je bilo 25 gasilcev in 6 vozil," je pojasnil vodja intervencije in poveljnik prostovoljnega gasilskega društva iz Luč Tomaž Funtek. Trenutno pri gašenju sodeluje 80 gasilcev iz zgornjesavinjskih gasilskih društev, pomagajo jim vojaška in policijski helikopter. Po besedah Funtka je požar v noči s petka na soboto najverjetneje zakrivil udar strele. "Udar strele je zapleten za gašenje, saj gre za talni požar, ki se hitro širi. V začetku je gorelo na območju pol hektarja, zdaj je požar na od 15 do 20 hektarjih." Gasilcem je požar včeraj sprva uspelo omejiti, a je nato dodatne težave povzročil veter, ki je požar v popoldanskih urah znova razplamtel. Tudi danes vsake toliko časa močneje zapiha in s tem poskrbi za nove nevšečnosti. Vode za gašenje naj bi bilo dovolj, črpajo jo iz bližnjih potokov. Gasilcem bi lahko pomagal tudi dež, a za zdaj na območju še ni padavin.

Udar strele je povzročil tudi požar na Studorju v Gorenji vasi pri Škofji Loki, ki so ga gasilci s pomočjo helikopterja Slovenske vojske že uspešno pogasili. Kljub temu so na območju ostale požarne straže, dostop je zaradi varovanja življenja in premoženja ljudi še naprej omejen. Po podatkih policije je pogorelo od štiri in pet hektarov podrasti v gozdu.

Gasilci so uspešno omejili in pogasili tudi požara, ki sta uničevala kraško rastje na območju Trstelja in na italijanski strani meje v bližini Opatjega sela. Požarna straža na Trstelju sicer ostaja. Kot je pojasnil poveljnik novogoriških poklicnih gasilcev Simon Vendramin, zaradi burje in možnosti, da znotraj območja požara še kje tli, ne morejo v celoti izključiti, da se ognjeni zublji ne bi znova pojavili.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.