Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Cvetko Zupančič (foto: Marjan Papež KGZS)
Cvetko Zupančič

Za pravičen KD

| 07.08.2013, 15:56

Saga z določanjem katastrskega dohodka se nadaljuje. Kmetje poudarjajo, da zadnji objavljeni izračuni sicer kažejo na veliko znižanje katastrskega dohodka na globalni ravni, najbolj za njive, travinje in hmeljišča, medtem ko je za sadovnjake in gozd višji kot v preteklih letih. Novi izračuni kažejo tudi na velika nesorazmerja med različnimi rabami zemljišč.

Njive imajo tako v kar devetih od dvanajstih statističnih regij negativen katastrski dohodek, katastrski dohodek travinja je v povprečju višji od katastrski dohodek njiv, gozd pa v vseh statističnih regijah izkazuje pozitiven dohodek. S tem se je breme pavšalno pripisanega dohodka prevalilo na lastnike gozdov, na sadjarje, znotraj živinoreje pa na regije, kjer prevladuje govedoreja.

Je lahko kilogram krompirja na Gorenjskem več vreden od kilograma krompirja na Dolenjskem ali v Prekmurju?

S takimi prerazporeditvami bremen glede na proizvodno usmeritev kmetij se ne moremo strinjati, pravi predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič in pri tem opozarja, da posebej bodejo v oči velika in nesprejemljiva nesorazmerja v višini katastrskega dohodka med statističnimi regijami, pa tudi dejstvo, da se katastrski dohodek vinograda izračunava kot povprečje dohodka od prodaje grozdja in prodaje vina s predpostavko fiksnega razmerja med njima.

Že od prvih izračunov v aprilu 2013 na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije ugotavljajo, da so statistični podatki o cenah in predvsem o pridelkih po statističnih regijah izjemno problematični in ponekod povsem neprimerni za namene izračunavanja davčnih obremenitev. Zato redlagajo preverjanje zajema statističnih podatkov oziroma določitev drugih primernih virov podatkov.

"Kot posledica vseh navedenih ugotovitev se vse bolj kaže dejstvo, da je odvisnost izračunov od razpoložljivih podatkov in trenutnih ekonomskih razmer v posameznih proizvodnih usmeritvah prevelika in bi bilo potrebno večji poudarek dati zemljišču kot potencialu za pridelavo in ne dohodku od dejanske pridelave. Pri tem bi morala imeti odločilno vlogo boniteta zemljišč", je še prepričan Zupančič.

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije zato poziva Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, da v dogovoru z Ministrstvom za finance in Geodetsko upravo RS doseže primerne rešitve za določanje pavšalnega dohodka z naslova osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti, ki naj predvsem realneje odraža razmerja med posameznimi vrstami pridelave in statističnimi regijami.

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...