Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Škof Andrej Glavan (foto: ARO)
Škof Andrej Glavan

Škof Glavan: Težak udarec!

| 01.08.2013, 08:54

Škofa Andreja Glavana so škofje na včerajšnjem zasedanju izvolili za predsednika Slovenske škofovske konference, vendar je ob tem postavil pogoj, da bo, ko bosta imenovana nova nadškofa, lahko odstopil s te funkcije, ki je ponavadi petletna. Za naš radio je povedal, da je bila zanj novica o razrešitvi obeh nadškofov, Antona Stresa in Marjana Turnška, nepričakovana in težka.

"Prihajam iz Ria de Janeira, z veličastnega srečanja mladih, kjer smo na srečanju s papežem in milijonsko množico navdušenih mladih doživeli lepoto, moč, energijo Cerkve in srečanje s to mladostno energijo Cerkve nas je dvignilo in napolnilo naše duhovne baterije," je povedal škof Glavan, ki je bil poklican iz Ria in se je doma srečal, kot pravi "s tem težkim udarcem".

Je na delu nerazumljivo osebno zlo?

Glavan pravi, da je ta težak udarec zanj nerazumljiv in se mu zdi "kot delo nerazumljive skrivnosti osebnega zla". Škof Andrej Glavan tudi opozarja, da kljub temu, da razmere nekoliko pozna "pri mojih letih in zdravstvenem stanju ne bo lahko". A tudi dodaja: "Vendar upam, da to ne bo trajalo dolgo, vabim pa vse, da molijo za nadškofijo, za novega nadškofa in končno tudi zame osebno."

V tako kratkem času so se službi odpovedali kar štirje nadškofje

Škofa Andreja Glavana so škofje na včerajšnjem zasedanju izvolili za predsednika Slovenske škofovske konference, vendar je ob tem postavil pogoj, da bo, ko bosta imenovana nova nadškofa, lahko odstopil s te funkcije, ki je ponavadi petletna. Glavan ostaja v Novem mestu, kar pomeni, da se bo v Ljubljano vozil, s prevzemom funkcije predsednika pa ga ob obveznostih vodenja Slovenske škofovske konference čakajo tudi vse mednarodne obveznosti.

Škof Andrej Glavan pravi, da najbrž ni države na svetu, kjer bi se v tako kratkem času službi odpovedali kar štirje nadškofje. Na vprašanje, kako bodo ljudje, ki jih bodo zdaj vprašali, ali bi sprejeli službo nadškofov na izpraznjenih mestih, odgovarjali na te ponudbe, pa škof Glavan pravi: "Tisti, ki resno jemljejo to službo; seveda je škofovstvo tudi služenje; ampak vendarle kot odgovorno službo, bo najbrž marsikdo imel pomisleke, da bi se odločil."

Moliti za vse slovenske škofe in bodoča nadškofa

Glavan meni, da bo verjetno težko dobiti kandidate, in opozarja, da moramo moliti: "Zato je treba moliti, da bi Sveti Duh vodil tiste, ki jih res hoče izbrati in postaviti na ti odgovorni mesti." Škof Glavan zato poziva vse k molitvi za vse slovenske škofe, še zlasti pa za bodoča nova nadškofa na včeraj izpraznjenih nadškofijskih mestih.

Škof Lipovšek: Z veseljem sprejemam novo vlogo!

Novi podpredsednik Slovenske škofovske konference je postal celjski škof in administrator mariborske nadškofije Stanislav Lipovšek. V pogovoru za radio Maribor je dejal, da je odstop upokojena nadškofa Antona Stresa in Marjana Turnška za Cerkev na Slovenskem veliko presenečenje in močan udarec.

Škof Stanislav Lipovšek
Škof Stanislav Lipovšek © TU SŠK

Kot je pojasnil Lipovšek, ob odstopu in izpraznitvi sedeža nadškofije, Cerkev pozna ustanovo apostolski administrator - začasni in prehodni upravitelj.

„Ni nič kaj tako novega, ker je v zakonikih cerkvenega prava do potankosti določeno kaj so moje naloge. Dobro je, če situacijo vodi tisti, ki jo dobro pozna. Mislili so, da sem jaz kot stari Mariborčan, dobro izkušen v Mariboru, da poznam situacijo in tako so mene predlagali za novega podpredsednika. To z veseljem sprejemam in bom skušal pomagati, da se ta prehod čim bolj ugodno in za blagor mariborske nadškofije reši. Tako bomo pripravili pot novemu nadškofu.“

Na vprašanje, kakšna bodo njegova pooblastila je škof Lipovšek povedal, da so ta ista, kot od vsakega škofa in gre tekoče delo naprej.

„Je pa res, da se novih stvari ne začenja, da naslednik ne bi imel težav. Celotno dogajanje teče naprej in jaz imam nalogo, da to koordiniram in spodbujam. Zlasti da ne bi bilo preveč težav ob prehodu enega nadškofa do druge. In da ostanemo kar se da usklajeni in povezani tudi v duhovnem smislu ter molitvi.“

Ob tem je še povedal, da celjska škofija ne bo občutila njegove delne odsotnosti. Kot je pojasnil, bo občasno prihajal v Maribor, saj v Celju ostaja še naprej.

Škof Andrej Glavan je svoje občudovanje in hvaležnost nadškofoma Stresu in Turnšku izrazil tudi na današnji novinarski konferenci. Vse vernike je povabil k molitvi za Cerkev na Slovenskem.

Odstop nadškofov je po besedah škofa Andreja Glavana velik duhovni pretres za Cerkev na Slovenskem. Še prekratkim je škof Glavan doživel mladostno moč in lepoto Cerkve in sicer na srečanju z mladimi v Braziliji. Vendar pa se v Cerkvi dogajajo tudi preizkušnje, je dodal. „To dogajanje je sad nerazumljivega delovanja skrivnosti zlih sil, saj ju racionalno težko dojamemo in razumemo.“

Po njegovih besedah je krivda za katastrofo v mariborski nadškofiji nepravično padla le na dve pleči. „Škofje subsidiarno rešujemo mnoge zadeve. Svojim sodelavcem zaupamo in moramo zaupati, saj nismo strokovnjaki za vsa področja. Usodno pa je, če se izkaže, da vsi niso vredni zaupanja, ker po cerkveni zakonodaji padejo posledice napačnih in ne dovolj premišljenih odločitev tako duhovnikov kot laikov v glavnem na škofa, ki je za vse vaj objektivno odgovoren.

Pri tem je izrazil občudovanje do obeh nadškofov, ki sta pokazala pravi čut do Cerkve in ponižno sprejela sklep iz Rima. „Pokazala sta globoko vero, da Bog lahko tudi to krizo obrne v dobro. Izrazila sta tudi prepričanje, da bo njun odstop, ne glede na krivdo, pomagal k dekontaminaciji Cerkve na Slovenskem in povrnitvi njenega ugleda v širši družbi". Ob tem pa je škof Glavan poudaril, da bolijo nekatere izjave, da odstop in opravičilo ne zadoščata, ampak bi mariborska nadškofija morala vsaj delničarjem škodo tudi povrniti. „Kako naj škofija, ki je na beraški palici kot še nikdar v zgodovini, karkoli povrne, saj bo ostala celo brez neprimičninskega premoženja, finančnih sredstev pa itak nima kje vzeti.

Škof Glavan je izrazil tudi upanje, da bo ljubljanska nadškofija kmalu dobila novega nadškofa, ki bo pri polnih močen sposoben nositi breme nad škofovstva. Vse vernike škof Glavan vabi k molitvi, da bi bil novo izbrani nadškof nesebično pripravljen sprejeti odgovornost za nadškofijo.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...