Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

FOTO: V Rovtah so se spomnili po vojni pobitih domačinov

Slovenija | 25.08.2013, 16:44 Tone Gorjup

V Rovtah nad Logatcem se spominjajo 20. obletnice postavitve farne spominske plošče, na kateri je zapisanih kar 218 imen po vojni pobitih domačinov. Temu so pridružili še 70. obletnico domobranstva ter Evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. Praznovanje so začeli sinoči, s spominskim večerom in odprtjem razstave medvojnega in povojnega gradiva domačinov iz Rovt. Nadaljevali pa danes s sveto mašo za pokojne, ki jo je daroval prof. Janez Juhant in priložnostno akademijo, pri kateri je zbrane nagovoril Janez Janša.

Domačini v Rovtah in gostje, ki so za to priložnost prišli v ta kraj, so si sinoči lahko ogledali razstavo, v kateri so predstavili bistveni del načrtno zbranega dokumentarnega gradiva, ki razkriva medvojni in povojni utrip Rovt. Glede na bolečo razdeljenost slovenskega naroda se zavedajo, da sprave ni brez resnice, zato so z razstavo in priložnostnim programom želeli odstreti rovtarsko polpreteklo zgodovino in spregovoriti tudi o prizadevanjih, kako v luči prave resnice priti do vsenarodnega soglasja. Sestavni del dogajanja je bil spominski večer s kulturnim programom Domoljubnega zbora, pričevanjem dveh žena, ki sta po vojni ostali siroti in okroglo mizo, pri kateri so sodelovali Marta Keršič, Andrej Mihevc, Jože Olup in Jože Dežman.

Dr. Janez Juhant
Dr. Janez Juhant © p. Ivan Rampre

Danes dopoldne je bila v farni cerkvi Rovtah spominska sveta maša, ki jo je ob somaševanju nekaterih duhovnikov daroval Janez Juhant. V pridigi po evangeliju je med drugim dejal, da so se domobranci zavedali, da čuvajo ne le dom in rod, pač pa so proti svoji volji postali branik krščanskih izročil, vsega, kar so ohranjali rodovi pred njimi. Ne glede na njihov poraz jim zgodovina danes daje prav, saj so se uprli sovražniku človeštva, komunizmu, kot daje prav tudi tistim, ki so se uprli nacizmu. Nikoli, ne takrat ne danes, pa zgodovina ne bo dala prav spletkarjem, ki zase in za svoje privilegije teptajo resnico, pravičnost in človekovo dostojanstvo. Spomnil je na krščansko in občečloveško dolžnost, ki jo imamo do umrlih. Ker so živeli iz krščanskega prepričanja in v tem smislu dali življenje za druge, je Janez Juhant še dejal: „Spoštovani pričevalci, za Božje kraljestvo ste dali svoja življenja. Verovali ste v resnico, se bali Božje pravičnosti in se niste prepustili človeški preračunljivi oblasti. Predvsem pa ste zaščitili nedolžne in za to morali umreti sami.

Spominska slovesnost se je nadaljevala s priložnostno akademijo. Zbrane je nagovoril župan Logatca Berto Menard, ki je opozoril na razklanost naroda. Kot je povedal, "očitno kot narod še nismo odrasli, ker smo polni obtoževanj, ker mnogi še vedno govorijo o več resnicah". Glavni nagovor pa je imel predsednik SDS Janez Janša. Najprej je opozoril, da se zbrani v Rovtah skupaj z demokrati po celotni Evropi ob robu vseevropskega dne spominjajo žrtev vseh totalitarnih režimov, še posebej pa desetletja zamolčanih žrtev komunističnega terorja in genocida na slovenskem. Ravno v teh krajih je bilo žrtev nedoumljivo veliko. Zatem je prebral govor, ki je bil obsojen vnaprej, še preden je bil napisan. „Kot v času prejšnjega režima je bil pred nekaj dnevi vnaprej obsojen celo na tiskovni konferenci predsednika slovenske neokomunistične stranke. To je tista stranka, ki čas največjih zločinov in genocida v Sloveniji uradno imenuje čas napredka, slovenska javnost pa to apatično tolerira.“ V nadaljevanju je spregovoril o nacional socializmu in komunizu, zaradi katerih je v 20. stoletju trpelo na stotine milijonov ljudi. Tudi slovenski človek je občutil oba, še prej pa so primorski rojaki izkusili jarem fašizma. Janša je zatem nadaljeval: „Oba velika zla sta posnemala drug drugega in tekmovala med seboj v grozodejstvih. Oba sta bila genocidna. Nacizem oziroma uradno nacional socializem se je učil od marksizma in komunizma. Uničevalna koncentracijska taborišča so si nacisti ogledali v Sovjetski zvezi in jih nato posnemali.“Opozoril je še, da je Marx že leta 1848 zapisal, da bodo morale "rase in razredi, ki niso na ustrezni stopnji razvoja, enostavno umreti v velikem revolucionarnem holokavstu". Med te rase je uvrstil Slovane in z njimi Slovence. V nadaljevanju je spomnil na zavezništvo, ki sta ga avgusta 1939 sklenila Stalin in Hitler. „Slovenski komunisti so bili nato preko Kominterne dve leti v zavezništvu in kolaboraciji z obema. Podpirali so razkosanje Poljske in okupacijo Baltika. In še prej agresijo na Finsko. Stalinove čistke. Genocid v Ukrajini.“

Janez Janša v Rovtah
Janez Janša v Rovtah © p. Ivan Rampre
Janša je prepričan, da tisti, ki so že pred okupacijo dve leti kolaborirali tako s Stalinom kot s Hitlerjem, nimajo nobene moralne pravice drugim očitat kolaboracijo. Komunisti pri nas so sicer že leta 1940 sklenili, da je zanje boj proti okupatorju sprejemljiv samo, če ga bodo lahko izrabili za prevzem oblasti. „Takšna odločitev je bila zločin proti narodu sam po sebi.S pobijanjem svojih dejanskih ali namišljenih političnih nasprotnikov so pričeli hkrati z okupatorjem. Povzročili so takšen teror, da se je marsikateremu domoljubnemu slovenskemu človeku okupator zazdel manjše zlo.“Na tisoče Slovencev, ki so se na začetku pridružili partizanom, se je temu terorju uprlo in prestopilo na protikomunistično stran. Nasprotnih primerov skoraj ni bilo. Odpor kateremukoli zlu je bil in je legitimen. „Spoštujemo vse, ki so se borili proti fašizmu, nacionalsocializmu in komunizmu. Vsi, ki so umrli v teh odporih, si zaslužijo dostojen grob in naše spoštovanje. Samo to je lahko nekoč v prihodnosti trajna osnova narodne sprave Slovencev,“ je še dejal Janša. V nadaljevanju je spregovoril o državljanski vojni, ki so jo komunisti načrtno povzročili, da bi lahko prevzeli oblast. O medvojni in povojni moriji, o zločincih s privilegiranimi pokojninami, Opozoril je še, da pri osamosvajanju Slovenije naš glavni nasprotnik ni bila JLA, temveč slovenski komunistični vrh. Kot je dodal, nam danes ne vladajo strici iz ozadja, ampak na genocidu in privilegijih ukoreninjena struktura. „Spopad med dobrim in zlim danes ne poteka med komunističnimi in domobranskimi simboli. Domobranstvo so komunisti fizično uničili, po 70 letih ne dovolijo niti dostojnega pokopa mrtvih sonarodnjakov.“Vedno znova pa ga izkoriščajo v svoje propagandne namene, češ, kdor je proti nam, je kolaborant. Pravi spopad tako danes poteka med komunističnimi simboli in vsem, kar je za njimi skrito ali odkrito ter simboli Slovenske državnosti, ki jo komunistom ni uspelo preprečiti, so pa zato naredili vse, da tudi v samostojni Sloveniji obdržijo monopole oblasti, je dejal Janša in dodal, da se imamo temu pravico upreti.

Slovesnost v Rovtah
Slovesnost v Rovtah © p. Ivan Rampre

Slovesnost v Rovtah
Slovesnost v Rovtah © p. Ivan Rampre

Spominska tabla v Rovtah
Spominska tabla v Rovtah © p. Ivan Rampre

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Sprava 2012
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.