Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Oktobra dovoljenje za uvoz GSO koruze Smartstax?

| 21.08.2013, 12:42

Slovenija je vedno glasovala proti dovoljenju za uvoz gensko spremenjene koruze SmartStax v EU, je včeraj, ob robu ustanovitvene seje sveta za gozdarstvo in lesarstvo, opozoril Minister Dejan Židan. Enako so glasovale le še Madžarska, Avstrija, Francija, Ciper in Luksemburg, kar pomeni, da je bilo glasov proti premalo, in lahko zdaj Evropska komisija o dovoljenju odloča sama.

Spomnimo. Tiskovni predstavnik evropskega komisarja za zdravje Tonia Borga je za nemški tednik Die Zeit pred dnevi dejal, da bo Evropska komisija multinacionalki Monsanto najpozneje oktobra dovolila izvoz gensko spremenjene koruze na evropska tla.

Tudi na predstavništvu EU komisije v Sloveniji so včeraj potrdili, da so skladno s postopkom odobritve gensko spremenjenih živil in krme (Uredba(ES) št 1829/2003) Evropska komisija in države članice EU junija in julija skupaj obravnavale morebitno dovoljenje za uvoz in ne pa gojenje koruze SmartStax. Pri tem naj bi ne bila sprejeta nobena odločitev, kar pomeni, da je postopek še vedno v teku, končna odločitev Komisije pa se pričakuje jeseni.

Odločanje o uvozu krme in ne semen

Odločanje o dovoljenju za uvoz gensko spremenjene koruze SmartStax se tako nanaša le na uvoz drugje pridelanega zrnja te koruze v EU, je še včeraj popoldne pojasnil minister Židan in dodal, da ima zeleno luč za to tudi več drugih gensko spremenjenih rastlin.

"Četudi ni podatkov, kakšno koruzo pripeljemo v Slovenijo, poročila uvoznikov in vzorci meritev za zadnjih pet let kažejo, da v našo državo gensko spremenjena koruza ne prihaja. Tudi sicer Slovenija večino manjkajoče koruze pripelje iz Madžarske, ki ima tako kot Slovenija negativno stališče do gojitve gensko spremenjenih organizmov v svojem prostoru," pravi kmetijski minister.

80% soje je GSO

Edina gensko spremenjena surovina, ki prihaja v Slovenijo, je sicer po Židanovih besedah soja, tako pa je zato, ker je genetsko spremenjene že skoraj 80 odstotkov svetovne proizvodnje soje. Skladno s tem je nastala iniciativa Donava soja, s katero želi trinajst podonavskih držav, tudi Slovenija, pospešiti proizvodnjo beljakovinske krme, ki bo v celoti genetsko nespremenjena. Temu vprašanju bo namenjeno tudi srečanje delegacij teh držav, ki bo konec tedna v Moravskih Toplicah.

Označevanje hrane

Minister Židan je še pojasnil, da mora biti hrana, ki vsebuje gensko spremenjene surovine, ustrezno označena, a tudi dodal, da problem nastane pri posredni uporabi, torej, ko gre za krmo živali. Če so živali krmljene z gensko spremenjeno hrano, tega na oznakah ni, izjema so le ekološka živila, pri katerih je tovrstna krma prepovedana, in živila z deklaracijo, da ne vsebujejo genetsko spremenjenih organizmov.

Kaj je koruza Smartstax?

Koruza SmartStax velja za t.i. "super" gensko spremenjeno koruzo, ki jo ameriški podjetji Monsanto in Dow Agroscience v ZDA tržita in pridelujeta že od leta 2011. Sodi v drugo generacijo GSO koruz, odporna je na dve vrsti sredstev za zatiranje plevela, hkrati pa lahko tudi sama proizvede strupe proti šestim različnim vrstam insektov, kot je npr. koruzna vešča.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.