Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Požgana Koptska cerkev v Egiptu (foto: AsiaNews)
Požgana Koptska cerkev v Egiptu

V Egiptu muslimanski skrajneži požigajo cerkve

| 18.08.2013, 10:17

Vsaj 58 krščanskih cerkva, šol, zavodov, ter mnogo domov in trgovin v lasti koptskih kristjanov so v zadnjih treh dneh napadli, izropali in zažgali člani Muslimanske bratovščine in podporniki odstavljenega egiptovskega predsednika Mohameda Mursija, poroča agencija Asianews.

V valu uničujočega nasilja, ki je od odstavitve Mursija v Egiptu terjal že več kot 600 žrtev in na tisoče ranjenih, se je bes Muslimanske bratovščine in njenih podpornikov usmeril proti Koptom in drugim tamkajšnjim kristjanom ki pripadajo katoliški, pravoslavni in evangeličanski cerkvi.

Poznavalci razmer v Egiptu so prepričani, da je tamkajšnja vojska naredila premalo za zaščito življenj, cerkva in imetja približno osemmilijonske kopske manjšine, zaskrbljujoče pa je, da k napadom na kristjane pozivajo tudi podporniki islamistov iz tujine. Med njimi se najbolj omenja šejka Jusifa Al Kradavija.

Predstavniki krščanskih cerkva so sestavili seznam vseh požganih cerkva in drugih krščanskih ustanov, ki ga agencija Asianews objavlja v celoti. Seznam so posredovali iz Tiskovnega urada katoliške cerkve v Egiptu.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...