Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Nogomet (foto: Wikipedia)
Nogomet

VIDEO: Papež nogometašem: Bodite nosilci človečnosti

Papež in Sveti sedež | 13.08.2013, 14:29 Marta Jerebič

Papež Frančišek je danes sprejel približno 200 italijanskih in argentinskih nogometašev. Italijanska in argentinska nacionalna ekipa bosta namreč jutri zvečer na olimpijskem stadionu v Rimu odigrali prijateljsko tekmo v čast pontifikata papeža Frančiška. Ta je v nagovoru dejal, naj bodo nogometaši nosilci človečnosti, saj je šport Božji dar.

"Težko mi bo navijati, ampak k sreči bo to prijateljska tekma … in naj bo res taka!" je papež v smehu dejal nogometašem. Nasploh je srečanje potekalo zelo sproščeno in spontano. Kot je znano, papež Frančišek ni nikoli skrival svojega navdušenja za nogomet, zato je v svojem nagovoru omenil tudi svoj najljubši klub San Lorenzo. Sicer pa je v govoru poudaril družbeno odgovornost, ki jo nogometaši nosijo na stadionu in zunaj njega.

"V igri, ko ste na igrišču, se najdejo lepota, zastonjskost in tovarištvo. Če igri manjkajo te značilnosti, izgubi svojo moč, četudi ekipa zmaga. Ni prostora za individualizem, ampak je vse usklajevanje za ekipo."

Papež je nato dejal, da profesionalna razsežnost športa ne sme nikoli opustiti prvoten poklic športnika – biti ljubitelj. Športnik, kljub temu, da je profesionalec, ko goji to ljubiteljsko razsežnost, naredi dobro družbi, gradi skupno dobro, začenši z vrednotami zastonjskosti, tovarištva in lepote. Preden so zmagovalci, naj bodo ljudje z odlikami in napakami, je dejal papež. "Četudi ste znane osebnosti, ostanite vedno ljudje, v športu in življenju. Ljudje, nosilci človečnosti."

Vodstvo je papež Frančišek opomnil, da je nogomet postal posel in pozval, naj se ohrani športni duh.

"Tudi vi spodbujajte to držo ljubiteljstva, ki po drugi strani zagotovo odstranjuje nevarnost diskriminacije. Ko gredo ekipe po tej poti, se stadion človeško obogati, izgine nasilje in se navijači nasprotnih bregov vidijo kot družine."

V španščini je papež še dejal, da je treba šport živeti kot Božji dar, priložnost, da pokažeš svoj talent, hkrati pa je to tudi odgovornost. Nogometaše je še prosil, naj molijo zanj, da bi tudi on na igrišču, kamor ga je postavil Bog, lahko igral pogumno in pošteno igro za dobro vseh nas. Po izmenjavi darov je papež dejal še naslednje:

"Videl sem italijansko ekipo. Vsi so se postavili v vrsto … prav tako pa sem videl, da so bili Argentinci …. to je pomembno, ker mi tu v Vatikanu očitajo in pravijo, da sem nediscipliniran. Sedaj so videli moj narod …."

 

Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...