Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

Ob letošnjem mednarodnem dnevu mladih o migracijah mladih

Slovenija | 12.08.2013, 17:15

12. avgust je mednarodni dan mladih. Generalna skupščina Združenih narodov ga je razglasila leta 1999, da bi tudi mladi lahko opozorili na svoj položaj, vlogo, pravice in dolžnosti. Letos je dan posvečen migracijam mladih. Te se v Sloveniji v zadnjem času povečujejo na račun iskanja boljših zaposlitvenih možnosti zunaj meja države.

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je v poslanici ob tokratnem mednarodnem dnevu mladih poudaril, da so mladi migranti koristni za družbo, iz katere izvirajo, prav tako pa tudi za tisto, v katero se preselijo. Kot je dodal, pozitivno vplivajo na gospodarstvo ter bogatijo družbo in njeno kulturo. Zato prvi mož svetovne organizacije poziva države članice Združenih narodov ter mladinske in ostale organizacije, naj si prizadevajo za krepitev pravic vseh mladih migrantov. "Migracije so ena največjih strategij za zmanjšanje revščine. Prav mladi migranti so postali močni zastopniki sprememb in razvoja. Njihovo število je ocenjeno na 27 milijonov po vsem svetu, kar je osmina skupnega števila vseh mednarodnih migrantov. Na leto je teh 214 milijonov," pojasnjuje tiskovni predstavnik Mednarodne organizacije za migracije. Ta je danes med drugim pripravila 90-minutno razpravo o migracijah mladih na družbenem omrežju Google+.

Papež mladim: Bodite protagonisti sprememb

Na mlade se je nedavno s številnimi povabili obrnil tudi papež Frančišek. "Spodbujam vas, da ste protagonisti sprememb. Še naprej presegajte apatijo in ponujajte krščanski odgovor političnim in družbenim sporom, ki so realnost v različnih delih sveta. Spodbujam vas, da gradite prihodnost. Naredite boljši svet. Ne glejte na življenje od daleč. Živite ga," je poudaril v enem od nagovorov na svetovnem dnevu mladih v Braziliji.

Mladi v Sloveniji

Najprej malo statistike. Predsednik Študentske organizacije Slovenije Mitja Urbanc navaja, da se je v zadnjem letu iz naše države uradno odselilo nekaj manj kot 3.400 mladih oseb, kar je največ od osamosvojitve naprej. Zaskrbljujoči so tudi podatki o brezposelnosti mladih, ki je več kot 17-odstotna. V Študentski organizaciji Slovenije zato v poslanici ob tokratnem dnevu mladih ugotavljajo, da gospodarske in finančne razmere v naši državi in širše zahtevajo hitro ukrepanje pristojnih. Prepričani so tudi, da se z dobrimi operativnimi in predvsem celostnimi ukrepi ter sodelovanjem politike, civilne družbe in gospodarstva stvari da spremeniti na bolje. A dodajajo, da mora reševanje problematike zaposlovanja mladih postati skupna nacionalna prednostna naloga. "Želeli bi, da se daje večji poudarek na mlade kot družbeno skupino, ki je ena ranljivejših, a je tudi predvsem tista, ki bo v prihodnje zaznamovala razvoj družbe kot takšne," poudarja Urbanc.

Na problem velike brezposelnosti mladih opozarjajo tudi Svobodni sindikati in Sindikat Mladi plus. Med drugim so spomnili, da je Slovenija upravičena do sredstev Evropske unije za zaposlovanje mladih v višini med osmimi in 10 milijoni, a mora do konca leta sprejeti načrt za odpravo brezposelnosti mladih. Zato bi bilo v tej luči po njihovem mnenju treba vzpostaviti nacionalni program izvajanja ustrezno plačanega pripravništva, razširiti ukrep projektnega učenja za mlade na ciljno skupino mladih do 30 leta starosti, vzpostaviti posebno svetovalno mrežo za mlade registrirano brezposelne znotraj zavoda za zaposlovanje in ponoviti ukrep prvi izziv za zaposlovanje mladih brezposelnih. V Slovenski demokratski mladini, podmladku SDS, so prepričani, da omenjenih 10 milijonov evrov ne bo rešilo problema brezposelnosti med mladimi. Mlade v SDM zato pozivajo, naj raje izberejo politiko soudeležbe in angažiranosti, ne strategije prilaganja. "Pomembno je, da se v mlade vlaga, da bomo mladi našli motivacijo in ostali v državi. Tokratni mednarodni dan mladih je posvečen migracijam. Mladi vse prevečkrat bežijo iz Slovenije, ker si želijo ustvariti boljšo prihodnost. Želimo, da država prepozna potencial mladih in tukaj ustvarja okolje, da bomo mladi živeli v Sloveniji," dodaja predsednica Mladinskega sveta Slovenije Tea Jarc.

Da imamo v Sloveniji sorazmerno zdravo, dobro socializirano, kompetentno in v prihodnost usmerjeno mladino, ki ima velike težave pri vstopanju na trg dela in s tem povezanimi prehodi v odraslost, medtem ugotavljajo v uradu za mladino. Ena od značilnosti mladih v naši državi je tudi podpovprečna stopnja mednarodne mobilnosti, ki se v zadnjem času povečuje na račun iskanja boljših zaposlitvenih možnosti. S ciljem ustvariti strateško podlago za bolj medresorsko usklajen in ciljno naravnan pristop pri naslavljanju problemov, s katerimi se soočajo mladi, je vlada junija sprejela nacionalni program za mladino do leta 2020 in ga poslala v sprejem državnemu zboru.

Iz Evropske prestolnice mladih Maribor 2013 so sporočili, da bodo problematiki zaposljivosti mladih posvetili ves letošnji oktober in pripravili več posvetov o tej temi.

Slovenija, Svet
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...