Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

FOTO: Na Ljubnem ob Savinji uspelo srečanje PRO

Slovenija | 04.08.2013, 21:29

Na Ljubnem ob Savinji je danes potekalo srečanje prijateljev in poslušalcev Radia Ognjišče. Srečanje se je začelo s sveto mašo v župnijski cerkvi sv. Elizabete, tej je sledila molitvena ura za Cerkev na Slovenskem in v solidarnostni molitveni podpori upokojenim nadškofom in rednim škofom naših krajevnih Cerkva. "Verujemo in zaupamo, da Sveti Duh vodi Cerkev in da le od njega prihajajo potrebne milosti in blagoslovi, a je potrebno zanje tudi prositi in moliti," je pred srečanjem poudaril glavni in odgovorni urednik Radia Ognjišče msgr. Franci Trstenjak.

Domači župnik Martin Pušenjak je ob začetku svete maše pozdravil vse, ki so se udeležili srečanja v njihovem kraju ter se zahvalil Radiu Ognjišče za njegovo pričevanjsko poslanstvo. Spomnil je na besede papeža Frančiška, ki je v Braziliji dejal, da je katoliški radio najbližja prižnica, ki jo imamo. „Tudi naš Radio Ognjišče je že 19. leto kot prižnica za celotno Slovenijo, za njene poslušalke in poslušalce,“ je dejal župnik Pušenjak in dodal, da je Radio Ognjišče sodobna prižnica „nam posreduje ne le lepe duhovne misli in informacije ampak predvsem lepe slovenske in liturgične pesmi. Le te zelo pogrešam na drugih postajah“.

Msgr. Trstenjak je v nagovoru dejal, da je vsak na srečanje prinesel najdragocenejši dar, „in to je vera v Jezusa Kristusa“, ter vse povabil k obnovitvi plamena bratske ljubezni, saj bomo le „z obnovljeno bratsko ljubeznijo dali najboljše poroštvo Cerkvi in naši domovini za sedanjost in prihodnost.“ Dejal je, da poroštvo in upanje nista v kaščah ampak je upanje v bratski ljubezni, „ki spodbuja k solidarnosti in vzajemnosti ter pelje proč od zadovoljitev sebičnih in individualističnih užitkov“.

Spomnil je na besede papeža Frančiška na Svetovnem dnevu mladih, ko je dejal, da samo z bratsko ljubeznijo lahko v drugem vidimo brata in ne tekmeca. Sveti maši je sledila molitvena ura za Cerkev na Slovenskem. Srečanje se je nato nadaljevalo pred župnijsko cerkvijo. Domačini so vse toplo sprejeli in jih pogostili.

Prijatelji in poslušalci Radia Ognjišče so se popoldne pridružili dogajanju na Flosarskem balu. Župan občine Ljubno ob Savinji Franjo Naralocnik je dejal, da gre za pomembno prireditev katere namen je ohranjanje kulturne dediščine. Sicer so lahko obiskovalci najprej prisluhnili nastopu Zgornjesavinjske godbe ter si ogledali tekmovanje v kiparstvu z motorno žago. Temu so sledili nastop Folklorne skupine Mlinček in gostujoče folklorne skupine z naslovom: Čas' sm' se šli pa tkle, predstavitev flosarskega krsta, koncert Fantov s Praprotna in ansambla Donačka.

Skozi ves dan si je bilo mogoče ogledati tudi prikaz starih običajev in obrti, okoliški obrtniki in kmetje pa so ponudili v prodajo tudi doma ročno narejene izdelke in odličen Zgornjesavinjski želodec.

Župnik Martin Pušenjak
Župnik Martin Pušenjak © ARO

Verniki so napolnili cerkev sv. Elizabete
Verniki so napolnili cerkev sv. Elizabete © ARO

Msgr. Franci Trstenjak
Msgr. Franci Trstenjak © ARO

Druženje poslušalcev pred cerkvijo
Druženje poslušalcev pred cerkvijo © ARO

Flosarski bal
Flosarski bal © ARO

Flosarski bal
Flosarski bal © ARO

Tekmovanje z motornimi žagami
Tekmovanje z motornimi žagami © ARO

Dogajanje v šotoru
Dogajanje v šotoru © ARO

Fantje s Praprotna
Fantje s Praprotna © ARO

Ansambel Donačka
Ansambel Donačka © ARO

Slovenija, Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem, Srečanja PRO
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...