Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Knjige za mlade založbe Ognjišče

Slovenija | 19.07.2013, 20:00

Pri založbi Ognjišče smo pripravili poseben izbor knjig za mlade iz zbirke žepnice. Te dni je namreč izšla njihova najnovejša uspešnica „Bil sem hudoben - Prava baraba“. Napeta življenjska zgodba mladega Angela, ki iz ‘barabe’ postane veder fant. Knjiga je v tujini prejela več nagrad.

Poleg te najnovejše knjige priporočajo tudi knjigo „Zakaj pri nas ni tako“ s podnaslovom „Šmarnice za mulce“, domače avtorice Eve Slivka; knjigo je Jure Sešek prebiral v mesecu juniju v otroškem večeru na Radiu Ognjišče; v knjigi je 31 zgodb o običajni slovenski družini, ki na poseben način rešuje povsem vsakdanje težave in dvome njenih članov. Podobno govori tudi povest „Popravni izpit“, zgodba o tem, kako lahko stvari, ki jih naredimo narobe vedno popravimo. Knjiga „Samo še pet minut“ nam ponuja 55 kratkih zgodb, povečini iz življenja mladih ljudi, ki jih je avtor doživel v svojem pedagoškem delu.

Poleg teh, pa ima Ognjišče tudi vedno zanimivo ponudbo knjig za najstnike, ki so jo lahko ogledate na spletnih straneh Ognjišča.

Knjige so lahko lepo darilo za mlade, saj dobra knjiga, dela tudi tega, ki bere boljšega!

N O V O

Antonio Ferrara - BIL SEM HUDOBEN - PRAVA BARABA
Antonio Ferrara - BIL SEM HUDOBEN - PRAVA BARABA © knjigarna.ognjisce.si
Antonio Ferrara - BIL SEM HUDOBEN - PRAVA BARABA

Angelo je hudoben. Vsaj misli tako. S svojim obnašanjem želi vzbujati pozornost, kot da je baraba. Počenja neumnosti eno za drugo, dokler v sedmem razredu ne ušpiči take, ki je zadela do srca. Dobesedno. Profesorica angleščine je imela težave s srcem in ko je skozi okno uzrla plastičnega okostnjaka, ki ga je Angelo privezanega na vrvi spustil iz višjega nadstropja, je ob pogledu nanj doživela infarkt in umrla. Ta tragični dogodek Angela dokončno prepriča, da je res hudoben! Pošljejo ga v poboljševalni dom na podeželju, ki ga vodi duhovnik, oče Costantino. Tu se Angelova pot šele začenja … Zvedeli boste o Angelovem življenju v skupnosti najstnikov, vsak je obremenjen s svojimi preizkušnjami in težavami, ter o nevsiljivi pozornosti očeta Costantina. Angelo se sprva upira dobroti, želi še naprej ostati hudoben, a počasi dobrota le zmaguje in Angelo se odpre in začuti odgovornost. Pripoved je tekoča, jezik je sodoben blizu mladim. Zgodba je realistična in brez moraliziranja kljub tegobam odraščanja ustvarja pozitivni pogled na svet.

136 strani; 11,5 x 18,5 cm, broširano; Zbirka Žepnice 7; cena: 9,90€

Eva Slivka - ZAKAJ PRI NAS NI TAKO - Šmarnice za mulce
Eva Slivka - ZAKAJ PRI NAS NI TAKO - Šmarnice za mulce © knjigarna.ognjisce.si
Eva Slivka - ZAKAJ PRI NAS NI TAKO - Šmarnice za mulce

V duhovitih in nevsiljivo poučnih enaintridesetih zgodbah (primernih kot ‘šmarnice za mulce’) nastopajo Veronika, Petra, Tadej, trije otroci istih staršev, toda trije različni svetovi. Pubertetnica Petra je ravno v tistem obdobju, ko človek najbolj jezika, enajstletni Tadej si še ne upa biti preveč pameten, osemnajstletna Veronika pa modro posluša in potegne zdaj ‘z mulcema’, zdaj s starši. Drug od drugega se marsikaj naučijo.

136 strani, format 11,5 x 18,5 cm, broširano, čb ilustracije Polone Lisjak, zbirka Žepnice 4; cena: 7,50€

Palmira Melihen Korenčan - POPRAVNI IZPIT
Palmira Melihen Korenčan - POPRAVNI IZPIT © knjigarna.ognjisce.si
Palmira Melihen Korenčan - POPRAVNI IZPIT

Huda doživetja iz otroštva odrasle pogosto ovirajo, da ne znajo biti pravični in sproščeni v odnosu do svojih otrok in do mladih sploh. Koliko krivic in nerazumevanja to povzroči, na prepričljiv in zgovoren način odkriva ta povest, ki je izhajala kot nadaljevanka v Ognjišču leta 2011. V knjižni obliki je pripoved še bolj privlačna. ‘Skrivnost’ naslova odkrijemo prav na koncu: Matic in njegov očim Tone uspešno opravita vsak svoj popravni izpit: Matic v šoli, Tone pa v medčloveških odnosih.

144 strani, format 11,5 x 18,5 cm, broširano, čb ilustracije Silve Karim, zbirka Žepnice 3; cena: 5,90€

Janko Jarc- Smiljan - SAMO ŠE PET MINUT
Janko Jarc- Smiljan - SAMO ŠE PET MINUT © knjigarna.ognjisce.si
Janko Jarc- Smiljan - SAMO ŠE PET MINUT

Pisec nam v tej knjigi ponuja “pehar kratkih zgodb” (55 jih je), povečini iz življenja mladih ljudi, s katerimi se je srečeval kot vzgojitelj in jim je znal prisluhniti. Razdeljene so na pet vsebinskih enot. V glavnem so bile objavljene v Ognjišču v letih 1970-2005, kjer so jih bralci z velikim zanimanjem prebirali. Zakaj so naletele na tako topel sprejem, se prepričajte sami. Knjigo bogatijo posrečene fotografije, ki jih je posnel pisec sam.

320 strani (format 11,5 x 18,5 cm), zbirka Žepnice 1, broširano, črnobele ilustracije; cena:9,50€

Slovenija, Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.