Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Mladi v Čenstohovi povezani z Riom

| 28.07.2013, 13:10 Marjana Debevec

Danes opoldne se je na Poljskem končal evropski forum mladih Rio v Čenstohovi, na katerem je v množici 700 mladih iz vse Evrope v organizaciji Skupnosti Emanuel sodelovalo tudi 60 Slovencev.

Na sobotni večer so se na daljavo pridružili mladim v Riu, saj so z video povezavo navdušeno spremljali nagovor papeža Frančiška in prisluhnili njegovim spodbudam, naj pomagajo graditi Cerkev in se redno srečujejo z Jezusom v molitvi in zakramentih. Pred tem so v velikem šotoru na vrtu čenstohovskega bogoslovja prisluhnili osebni zgodbi nekdanjega londonskega gangsterja Johna Pridmora, ki se mu je ob srečanju z Bogom življenje popolnoma spremenilo in ki ga Slovenci poznamo z lanskega srečanja v Stični. Čenstohovski nadškof Wlaclaw Depo je zatem vodil tiho molitev pred Jezusom, navzočim v Najsvetejšem. Pričakovanje papeževega nagovora je minilo tudi v znamenju glasbe. Poleg dveh mednarodnih bendov duhovno ritmične glasbe je nastopil raper iz poljske skupine Benšu, ki so mu zlasti pritegnili mladi s Poljske. Podelil je svojo izkušnjo odvisnosti od alkohola in mamil, pa tudi otrdelosti srca, vendar je lahko začel na novo pri spovedi med romanjem v Medžugorje.

V programu v dneh pred tem so mladi sodelovali v različnih kotičkih za talente in delavnicah. V petek so ločeni na ženski in moški del med daljšo pešpotjo po čudoviti pokrajini razmišljali o poklicanosti moških in žensk, zvečer pa so v molitvenem večeru imeli možnost izročiti svoje prošnje in skrbi Jezusu v evharistiji ter se pogovoriti ali spovedati z duhovnikom. Več mladih je povedalo, da so v tem tednu notranje izkusili božjo ljubezen. V včerajšnjem predavanju jih je Otto Neubauer z dunajskega instituta za evangelizacijo povabil, naj jih ne bo strah podeliti svoje duhovne izkušnje z drugimi, naj okoli sebe gradijo mostove prijateljstva, drugim zares prisluhnejo in tako kot papež Frančišek odpirajo vrata Cerkve.

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...