Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Ustvarjeni smo za sobivanje (foto: SDM 2013)
Ustvarjeni smo za sobivanje

SDM, Rio, novice in zanimivosti, 26. 7. 2013

Cerkev po svetu | 26.07.2013, 09:14 Marta Jerebič

Skupina Kubancev je uspela priti na SDM. Temperature v Riu so nižje kot običajno. Kako se je papež slikal s klavzurnimi redovnicami in se jim podpisoval v knjige.

Skupina Kubancev na SDM

Skupina mladih romarjev s Kube je kljub omejitvam njihove vlade uspela priti na svetovni dan mladih v Brazilijo. »Prišli smo, da bi se udeležili dogodka, da bi bili del te velike manifestacije Cerkve, vedno pa se dogaja, da (novinarji) na koncu v vse vnesejo politiko,« je za agencijo CNA povedal romar, ki želi ostati neimenovan. »Ni nam dovoljeno govoriti,« je dejal neki drug član skupine ter pojasnil, da se je skupina odločila, da ne bodo dajali javnih izjav za medije. Čeprav so mladi dobili dovoljenje, da so odšli iz dežele ter se udeležili prejšnjih dnevov mladih, pa je ta delegacija naletela na težave. Povedali so, da so enemu članu skupine prepovedali oditi s Kube, dokler ni posredoval škof. Vladni uradniki so slednjič popustili in temu romarju dovolili odpotovati v Brazilijo. »Sem nas je pripeljala Cerkev,« je pojasnilo neko dekle. »Škof je poklical in zato smo tukaj.« Doslej je bil zanje eden vrhuncev svetovnega dneva privlačen pogled na papeža Frančiška. »Pogled na papeža nas je navdal s takšnim spoštovanjem,« je povedalo dekle. »Upamo, da ga bomo še videli.« Vsi so soglašali, da je milost, da so med 54 redkimi Kubanci, ki se morejo udeležiti svetovnega dneva mladih osebno. Upajo, da bodo svoje izkustvo lahko prenesli mladim na Kubi, ki jim ni bilo dovoljeno, da bi se udeležili romanja.

V Riu nižje temperature kot običajno

Rio de Janeiro je v sredo dočakal še en deževen dan skupaj z nižjimi temperaturami, kot so normalne. Zato so si morali romarji na svetovnem dnevu mladih obleči jopiče in ponče, ki so si jih sicer pripravili, pa jih niso nameravali nositi. Varnostnik Leao v medijskem središču svetovnega dneva mladih v Riu je 24. julija za CNA povedal: »Ta mraz ni normalen in je zelo mrzlo. Prav tako tudi dež ne. To je normalno v Sao Paulu, ne pa tukaj.« Tudi prodajalec dežnikov Rodrigo na plaži Copacabana je dejal, da je neobičajno mrzlo. »Vidim pa, da to ne duši navdušenja mladih ljudi. Mimo hodijo veseli in včasih kaj kupijo, dežnik ali plastičen pončo.« Dež in mraz mladim nista preprečila, da ne bi množično prišli na prvo jutro katehez na več kakor 270 različnih postaj po vsem prostoru svetovnega dneva mladih. Imena nekaterih škofov katehetov na posameznem kraju so tajnost, dokler se kateheza ne začne, da mlade presenetijo. Organizatorji pričakujejo, da bo v prihodnjih dveh dneh število udeležencev naraščalo in doseglo vrhunec v soboto zvečer ob molitvenem bdenju in v nedeljo pri sklepni maši, ko bo papež Frančišek razkril kraj naslednjega mednarodnega dogajanja za mlade.

Srečanje in slikanje s klavzurnimi redovnicami

Kljub črnemu nebu in deževnemu vremenu in natrpanemu urniku papež Frančišek ne daje nobenega znamenja, da bi se kaj utrudil, ko se v Riu de Janeiru srečuje z mladimi. Direktor vatikanskega tiskovnega urada pater Federico Lombardi je 24. julija novinarjem povedal, da se papež Frančišek »sploh ni ustavil in njegova nenehna energija je nekaj, kar nas vse spravlja v začudenje«.

Prav tako ne opušča svojih značilnih potez. Tak primer je bil, ko si je po kosilu z bogoslovci v semenišču Dobrega Jezusa v Aparecidi, vzel čas za 30 klavzurnih redovnic, ki je v dežju čakalo nanj. »Najbolj hecno je bilo, ko je neka sestra prosila papeža, da bi se ji podpisal v knjigo – in se je moral podpisati vsem tridesetim,« je povedal p. Lombardi. »Ena se je odločila, da bi rada fotografijo s papežem, ko ga objema, in vsaka je morala dobiti svojo fotografijo,« je smeje se dodal na tiskovni konferenci 24. julija v medijskem centru svetovnega dneva mladih v Riu.

»To ni bila klasična fotografija,« je dejal Lombardi. »Z njimi se je začel pogovarjati. Bile so navdušene, začele so jokati in podobno. Potem so ga začele objemati in poljubljati. To je sprejel in prav vsaka ima fotografijo, kako papeža objema in poljublja … bilo je neverjetno, tako veselo, tako spontano.« Pater Lombardi je za angleški program Radia Vatikan dejal, da je to značilen odgovor papeža Frančiška. »Nekdo je dejal, da je to latinskoameriško. Nemara je res latinskoameriško, toda to je človeško. Prav na koncu pa je papež redovnicam rekel: 'Bil sem Danijel v levnjaku', vendar je to povedal očitno z veliko simpatijo in veseljem

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...