Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Španijo pretresla huda železniška nesreča

| 25.07.2013, 18:38

Praznično vzdušje, ki vlada na svetovnem dnevu mladih v Riu de Janeiru, je prekinila tragična novica iz Španije. Prav pred današnjim praznikom svetega Jakoba je na poti v Santiago de Compostela iztiril vlak, v nesreči je umrlo 78 ljudi, 140 je ranjenih.

Nesreča se je zgodila včeraj zvečer, ko je vlak potoval iz mesta Ferrol proti Madridu, iztiril pa naj bi malo pred prihodom na postajo v Santiagu de Compostela. Priče poročajo, da so ob tem slišale glasno eksplozijo, več vagonov je iztirilo, se večkrat prevrnilo in se nato nagrmadilo eden na drugega. "Po naših podatkih je bilo na vlaku 247 potnikov, iztirjenje je bilo zelo silovito. Eden od vagonov je pristal celo na stranski cesti," je povedal predstavnik krajevnih oblasti. Vzrok za nesrečo za zdaj ni znan, a španski mediji poročajo, da je strojevodja takoj po nesreči priznal, da je v ovinek zapeljal s hitrostjo 190 kilometrov na uro. Iz državnih železnic so sicer sporočili, da vlak ni imel nobenih tehničnih težav in je bil pregledan le nekaj ur pred nesrečo. Narodnost žrtev še ni znana, po trenutnih podatkih slovenskega ministrstva za zunanje zadeve med njimi ni Slovencev.

Mestno hišo v Santiagu de Compostela so spremenili v središče, kjer lahko prizadeti poiščejo informacije in psihološko pomoč. Meščani so pretreseni, številni so bili praktično prvi, ki so na kraju nesreče pomagali poškodovanim, k darovanju krvi se je odzvalo več kot 1000 ljudi.

Nesreča se je zgodila pred na predvečer godovnega dne apostola Jakoba, ki je zavetnik mesta in v katerem je tudi njegov grob. Ljudje so se pripravljali na praznovanje, a so koncerti in ognjemeti odpovedani.

Na nesrečo se je odzval papež Frančišek, ki je na svetovnem dnevu mladih v Braziliji. Vatikanski tiskovni predstavnik je sporočil, da se papež družinam pridružuje v njihovem trpljenju, hkrati pa vse poziva k molitvi. "Papež je bil obveščen sinoči. Posredoval sem mu nekaj informacij prek njegovega spremstva. Kardinal Rouco Varella, ki je bil dolga leta nadškof v Santiagu, mu je uspel tudi osebno telefonirati. Z vsem srcem je o tem želel govoriti s papežem," je povedal pater Federico Lombardi.

Prizorišče nesreče je že obiskal španski premier Mariano Rajoy, ki je bil tudi sam rojen v Santiagu de Compostela. Pred tem je prek spletnega družbenega omrežja Twitter izrazil sožalje, obiskal je poškodovane v bolnišnicah. V luči tragedije so svoje obveznosti odpovedali tudi kralj Juan Carlos in nekateri ostali člani kraljeve družine. Sožalja ob tem tragičnem dogodku prihajajo z vsega sveta.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...