Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež v odprtem papamobilu (foto: Romereports)
Papež v odprtem papamobilu

SDM, Rio, novice in zanimivosti, 24. 7. 2013

Cerkev po svetu | 24.07.2013, 06:20 Marta Jerebič

Papež vesel izrednega navdušenja ob sprejemu. Torek preživel v molitvi. Spominska medalja ob papeževem obisku. V nekem javnem WC-ju blizu Aparecide našli bombo, ki pa ni povezana s papežem ...

Papež vesel izrednega navdušenja ob sprejemu

O izredno navdušenem sprejemu papeža po ulicah Ria de Janeira je spregovoril tudi vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi. Dejal je, da so naredili nekaj napak, vendar pa papež ni čutil, da bi bil v nevarnosti. Na poti od letališča do katedrale v Riu je namreč papeški avto s spremstvom zavil na napačno pot in za trenutek obtičal v prometu, avto s papežem pa je obdala množica ljudi, ki so se Frančiška želeli dotakniti in ga fotografirati. Za varnostnike je bil to nedvomno napet trenutek, je dejal p. Lombardi, a papež je ostal miren in vesel, ko je videl tako veliko navdušenje.

Bomba v javnih toaletnih prostorih blizu Aparecide

P. Lombardi se je odzval tudi na novico o tem, da so v toaletnih prostorih blizu bazilike v Aparecidi, kamor se bo papež Frančišek odpravil jutri, našli bombo. Zatrdil je, da najdeno razstrelivo ni bilo povezano s papežem Frančiškom in da pristojne oblasti glede tega niso zaskrbljene.

Papež torek preživel v molitvi

Papež Frančišek je včerajšnji dan počival, kot je bilo predvideno. Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi je povedal, da sveti oče ne izgublja časa in je svoj čas namenil molitvi in pripravam na naslednje dni ter pogovorom s svojimi sodelavci, s katerimi je želel poglobiti kakšno temo. Objavil pa je tudi nov twitt z besedilom: »Cerkev je mlada. To se posebej vidi prav na svetovnem dnevu mladih. Naj nas Gospod ohrani vedno mlade po srcu.«

Papež Frančišek je sveto mašo ob začetku 28. svetovnega dneva mladih spremljal preko televizijskega prenosa. Ganjen je bil nad sodelovanjem mladih kljub vetru in dežju. Tako je na novinarski konferenci ob sklepu dneva, ki je bil posvečen počitku, pojasnil p. Federico Lombardi. Povedal je še, da je papež ta dan ostal v rezidenci Sumaré, da je daroval sveto mašo v navzočnosti apostolskega nuncija, svetovalcev in nekaj redovnic, ter da je imel zatem nekaj osebnih pogovorov s posamezniki.

Prav tako v rezidenci Sumaré je potekalo pomembno srečanje med vatikanskimi varnostniki in brazilsko policijo. Posvečeno je bilo seveda vprašanju varnosti. Med drugim je bila izražena velika razpoložljivost glede tega, kako ustreči papeževi želji, da bi imel čim več neposrednega stika z ljudmi.

Novosti programa papeževega obiska

P. Lombardi je v nadaljevanju tiskovne konference spregovoril o treh manjših novostih na programu apostolskega potovanja. Najprej je pojasnil spremembe glede papeževega današnjega obiska v Aparecidi. Zaradi slabega vremena bo na pot odšel pol ure prej kot je bilo predvideno, in sicer z letalom, medtem ko bo s helikopterjem opravil le zadnji del poti, od letališča Sao Josè do romarskega središča. Po vrnitvi v Rio de Janeiro pa med potjo do bolnišnice sv. Frančiška Asiškega ne bo predvidene menjave avtomobila. Tretja sprememba zadeva del četrtkovega programa. Po vrnitvi iz favele Varginha se bo papež Frančišek srečal posebej z mladimi iz Argentine. Srečanje bo potekalo v katedrali, predvidenih pa je nekaj pozdravnih besed.

V pogovoru za Radio Vatikan je p. Lombardi dodatno pojasnil še, da je dan, namenjen počitku, zares minil mirno. Papež Frančišek je čas posvetil molitvi, pripravi na sledeče dni in pogovorom s svojimi sodelavci, s katerimi je želel poglobiti določene teme. Glede včerajšnje svete maše na obali Copacabana pa je p. Lombardi dodal, da je bil ta dogodek pomemben tudi za svetega očeta, četudi, v skladu z običajem, ni bil osebno prisoten. Papež ve, da se je že včeraj lahko začutilo utrip, ki bo ostal navzoč v vseh naslednjih dneh. In če je bilo že včeraj pri maši kljub mrazu, vetru in dežju več kot pol milijona mladih, se stvari po Lombardijevih besedah odvijajo dobro. Med njimi je bilo mogoče videti in čutiti navdušenje ter veliko pričakovanje.

Spominska medalja ob papeževem obisku

Pod znamenitim kipom Kristusa Odrešenika na Corcovadu, ki z razprtimi rokami objema mesto Rio de Janerio, je včeraj potekala predstavitev spominske medalje, izdane ob prvem apostolskem obisku papeža Frančiška v Braziliji. Slovesnosti so se udeležili državni tajnik Svetega sedeža, kardinal Tarcisio Bertone, predsednik Papeškega sveta za laike, kardinal Stanislaw Rylko, in nadškof Ria de Janeira Orani João Tempesta. »Medalja ima na prednji strani podobo papeža Frančiška, veselega in nasmejanega, kar izraža njegovo bližino narodu in preprostost njegovih gest, ki so od prvega trenutka izvolitve za rimskega škofa osvojile ves svet,« je med slovesnostjo povedal kardinal Bertone. Na drugi strani medalje je podoba katedrale sv. Sebastijana v Riu de Janeiru in bazilike Naše Gospe iz Aparecide, ki simbolizirata obe mesti, Rio in Aparecido.

 

več sledi ...

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...