Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Papež pri angelusu tudi o odhodu v Rio

Cerkev po svetu | 21.07.2013, 15:03 s. Brigita Zelič

Jutri ob 8.45 bo papež Frančišek poletel z rimskega letališča Ciampino v smeri Río de Janeira na 28. svetovni dan mladih. O tem je spregovoril v današnjem nagovoru po opoldanski molitvi angelovega čaščenja. Dejal je, da se prihodnji teden lahko imenuje kar teden mladih, saj bo v Riu zbrana zelo velika množica z vseh koncev sveta. K čemu je sveti oče mlade spodbudil že danes, pa sestra Brigita Zelič.

Sveti oče se je po opoldanski molitvi prisrčno zahvalil za voščilo srečne poti, ki je bilo napisano na velikanskem transparentu na Trgu sv. Petra v Vatikanu, kamor ga je prinesla skupina romarjev. Ob tem je takoj poprosil, naj ga na potovanju duhovno spremljajo z molitvijo. Spomnil je, da bodo protagonisti prihodnjega tedna mladi. Tisti, ki bodo v Riu de Janeiru, želijo poslušati Jezusa. Tam se bo vsakdo vprašal: „Kaj naj naredim v življenju? Katera je moja pot?“ Povabil je, naj se tudi mladi, ki v Rio ne morejo prav tako vprašajo: „Jezus, kaj naj naredim iz svojega življenja? Katera je moja pot?“ Da so številni mladi prisotni na Trgu sv. Petra njegovo spodbudo prisrčno sprejeli, je potrdil močan aplavz in veselo plapolanje zastav in raznobarvnih trakov. Hkrati je sveti oče mlade povabil, naj ta svoja vprašanja izročijo Marijini priprošnji in naj jih ona spremlja na življenjski poti.

Sicer pa je papež Frančišek svoj osrednji nagovor naslonil na evangeljski odlomek današnje 16. nedelje med letom. Ta govori o Jezusovi spodbudi izrečeni Lazarjevi in Marijini sestri Marti, naj se vendarle ob vsej prijazni gostoljubnosti, ki jo je Marta želela izkazati Jezusu ob njegovem obisku v Betaniji, ne vznemirja preveč, Njena sestra Marija si je namreč izbrala boljši del s poslušanjem njegove Besede.

Sveti oče je pojasnil, da ne gre za nasprotje med obema držama, za izključevanje med poslušanjem in služenjem. Obe sta potrebni in sta sestavna dela krščanskega življenja, ki ju je treba živeti v globoki edinosti in harmoniji. Marto je Jezus ljubeznivo opozoril, ker je bila preveč zaskrbljena za stvari, ki jih je treba narediti. „Tudi v našem krščanskem življenju naj bosta – dragi bratje in sestre - molitev in dejavnost vedno globoko povezani. Molitev, ki ni v resnični povezanosti z bratom, ki je reven, bolan, potreben pomoči, je sterilna, nerodovitna in ni popolna. Pa tudi, če smo v cerkvenem služenju pozorni samo na dejavnost in dajemo pretežno pozornost stvarem, funkcijam in strukturam, pozabljamo pa, da središče življenja pripada Kristusu in si ne prihranimo časa za pogovor z njim v molitvi, smo v nevarnosti, da služimo samim sebi in ne Bogu, prisotnem v bratu ki je stiski.“

Papež Frančišek je ob tem navedel modrost sv. Benedikta izraženo v geslu „Ora et labora!“ „Moli in delaj“. Iz molitve namreč dobivamo sposobnost za pozornost do soljudi. Naša dela ljubezni in usmiljenja pa nas vodijo in usmerjajo k Bogu.

Svoj nagovor je sveti oče sklenil s spodbudo, naj Božjo Mater prosimo, da nas nauči v globini poslušati Božjo besedo in obenem služiti bližnjim.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.