Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Praznovanje obletnice Slovenije v Buenos Airesu (foto: Svobodna Slovenija)
Praznovanje obletnice Slovenije v Buenos Airesu

Praznovali obletnico Slovenije

| 31.07.2013, 08:49 Matjaž Merljak

V Slovenski hiši v Buenos Airesu v Argentini so v soboto, 29. junija 2013, praznovali dan slovenske državnosti. Slavje sta organizirala, kot je že tradicija, društvo Zedinjena Slovenija in Medorganizacijski svet.

Večer je že padal na mesto, ko so začeli prihajati gostje. Ob vhodu je vsak na srčno stran dobil pripet belo-modro-rdeči trak kot znak slovenske pripadnosti, ki jo z velikim ponosom čutimo v vsakdanjem življenju, kot znak hvaležnosti do naših prednikov, ki so se borili zanjo in je na tujih tleh niso nikoli pozabili.

V cerkvi Marije Pomagaj je delegat slovenskih dušnih pastirjev, msgr. dr. Jure Rode, daroval sveto mašo v zahvalo Bogu za neodvisno in svobodno Slovenijo ter za božji blagoslov vseh Slovencev širom sveta. Med sveto daritvijo je prepeval in povzdigoval svečanost in globoko doživljanje maše, pevski zbor Slomškovega doma Ex corde, ki ga vodi Marta Selan Brula. Po obhajilu pa je v cerkvi mogočno zadonela zahvalna pesem - Hvala večnemu Bogu …

Pel je zbor Ex Corde
Pel je zbor Ex Corde © Svobodna Slovenija

Po končani sveti daritvi smo se zbrali na dvorišču pred spomenikom našim žrtvam. Za trenutek smo se ustavili in se poklonili junakom z minuto molka. Pred spomenik je predsednik Zedinjene Slovenije Franci Žnidar, ob spremstvu veleposlanika RS gospoda Tomaža Mencina, položil slovenski šopek rdečih nageljnov.

Pomaknili smo se v dvorano škofa Gregorija Rožmana, da bi se udeležili še kulturnega in družabnega srečanja. Ob stranskih stenah je bila razstava umetniških del, ki je olepšala prostor in pokazala, kako se Slovenci in njih potomci, rojeni že v Argentini, izražajo preko svojih stvaritev. Na levi strani odra je bil pripravljen prostor za govornike in za njim so padale, kakor v slapu, barve slovenske zastave in na njih državni grb.

S spoštovanjem smo sprejeli argentinsko, slovensko in evropsko zastavo. Že so se slišali akordi argentinske himne in nato smo zapeli še slovensko himno.

Praznovanje dneva državnosti v Slovenski hiši
Praznovanje dneva državnosti v Slovenski hiši © Svobodna Slovenija

Pozdravil je predsednik Zedinjene Slovenije, Franci Žnidar; za njim pa še veleposlanik Republike Slovenije v Buenos Airesu, gospod Tomaž Mencin. Po pozdravih pa je Andrejka Dolinar Hrovat podala slavnostni govor večera.

Čas je bil za kulturni oddih. Vse prisotne je razveselil nastop pevskega zbora Slomškovega doma Ex corde pod vodstvom Marte Selan Brula. Zapeli so Zvezde na nebu gore (S&V Avsenik - prir. Ivan Knez za moški zbor), Kolo (narodna - Rado Simoniti) in za konec Skupaj na poti (Slapovi). Vmes pa nam sta gostom segli v srce dve stvaritvi pesnika Toneta Kuntnerja, in sicer Je hiša v nastopu Andrejke Vombergar Štrfiček, in Slovenec biti, ki jo je podal dr. Štefan Godec. Posamezno izvajanje in celoten nastop je bil deležen navdušenega ploskanja prisotnih.

Sledila je podelitev priznanj društva Zedinjena Slovenija. Ta priznanja vsako leto, v soglasju z Medorganizacijskim svetom, naša krovna organizacija nameni osebam, ki so posebej zaslužne za gradnjo, obstoj in napredek naše skupnosti. Letos sta priznanje prejela Franci Korošec in Bine Magister. Oba sta prejela spominske plakete, obe ženi pa lepa šopka, iz rok predsednika Zedinjene Slovenije Francija Žnidarja in podpredsednice prof. Nede Vesel Dolenc.

Seveda sta oba prejela tudi zaslužen močan aplavz. Ploskanja kar ni hotelo biti konca - v zahvalo za toliko storjenega v prid naše skupnosti. Bine Magister pa je po prejetju prebral svojo še neobjavljeno poezijo »1991« v spomin in čast slovenski neodvisnosti.

Razstava v Slovenski hiši
Razstava v Slovenski hiši © Svobodna Slovenija

Tako se je zaključil uradni del prireditve. Sledila je okusna večerja, ki so jo letos imeli na skrbi rojaki Slovenskega doma iz Carapachaya. Strežniki in strežnice so pridno in vestno pazili, da so dobrote prišle na mizo in da ni bil nobeden prikrajšan, pod skrbim očesom predsednika inž. Jureta Komarja.

Med večerjo in še po njej pa so si vsi ogledali razstavo, pri kateri je sodelovalo šestnajst slovenskih umetnikov s svojimi stvaritvami.

Prišla je kava in drobno pecivo, znak, da je čas, da zaključimo večer. Hvala vsem, ki so na katerikoli način sodelovali pri organizaciji, pripravi in pospravi tega slavja. S svojim delom in trudom so veliko doprinesli k lepemu poteku praznovanja.

Termometer je zunaj kazal vedno nižje temperature. Pot domov, po proslavitvi 22-letnice politične neodvisnosti in samostojnosti Slovenije, pa je bila označena z besedami »nasvidenje prihodnje leto!«, ko se bomo ponovno srečali v Slovenski hiši in praznovali novo obletnico naše države.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.