Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Valentin Inzko (foto: Matjaž Merljak)
Valentin Inzko

Inzko ostaja predsednik NSKS

| 25.07.2013, 11:58 Matjaž Merljak

Predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS), ene od krovnih organizacij koroških Slovencev ostaja dr. Valentin Inzko. Prejel je 75 odstotkov glasov.

Za volitve, ki so potekale od 24. junija do 15. julija, je bilo razposlanih približno 7000 glasovnic, vrnjenih pa je bilo 2620.

Osrednja volilna komisija je včeraj popoldne potrdila, da je dr. Inzko prejel 75 odstotkov glasov, njegova protikandidatka Angelika Mlinar, sicer nekdanja tajnica NSKS, pa 25 odstotkov.

Kot piše STA, je dr. Inzko vodenje NSKS prevzel prevzel leta 2010, ko ga je na ta položaj izvolil Zbor narodnih predstavnikov ZNP. Med letoma 2005 in 2009 je bil avstrijski veleposlanik v Sloveniji, leta 2009 pa je postal tudi visoki predstavnik mednarodne skupnosti in posebni predstavnika Evropske unije v BiH.

ZNP je najvišje telo odločanja v NSKS in sklepa o smernicah za delovanje organizacije. Ima 48 članov in so neposredno izvoljeni ter predstavljajo vse plasti Slovencev na avstrijskem Koroškem.

ZNP kot najvišje telo demokratičnega odločanja v NSKS izvaja tudi nadzor nad delovanjem predsedstva, ki ga ob neupoštevanju večinsko sprejetih sklepov lahko tudi odstavi. Razmerje med predsedstvom organizacije in ZNP v NSKS je torej mogoče primerjati z odnosom med vlado in parlamentom v parlamentarni demokraciji, predsedstvo zato nikakor ne more ukrepati mimo volje večine v ZNP, pojasnjujejo pri NSKS.

48-člansko telo je sestavljeno iz 18 poslancev in poslank, ki so izvoljeni v 18 volilnih okrožjih, ter iz 30 poslancev in poslank, ki so na splošnem seznamu prejeli največ podpore.

Letošnje volitve ZNP pa so prinesle veliko zastopanost žensk in mladih med izbranimi kandidati. Potegovalo se je 83 kandidatov, med izbranimi je bilo več žensk in mladih kot pri zadnjih volitvah leta 2005.

"Novost je, da je bila v 18 volilnih okrožjih neposredno izvoljena natančno ena tretjina žensk. To je skoraj podvojitev v primerjavi z volitvami leta 2005. Poleg tega so bili zbrani celo trije 22-letniki. V zbor je bilo tako izvoljenih več žensk in mladih. Mladina je svojo priložnost izkoristila in v zbor izvolila deset mladih kandidatov," je za STA povedal podpredsednik NSKS Nanti Olip.

Spletna stran NSKS

Valentin Inzko in Angelika Mlinar
Valentin Inzko in Angelika Mlinar © NSKS

Dr. Inzku je v imenu Sveta slovenskih organizacij SSO iz Italije čestital predsednik dr. Drago Štoka. Zaželel mu je uspešno delo v korist celotne slovenske narodne skupnosti na Koroškem in v Avstriji. Naglasil je zgledno sodelovanje NSKS in SSO v preteklosti in upa, da se bo nadaljevalo. „Na nas je, da ohranjamo med nami plodne prijateljske in delovne odnose, ki temeljijo na skupnih vrednotah slovenstva, krščanstva in demokracije.“

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...