Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Jezikovne počitnice za koroške otroke

| 26.07.2013, 09:16 Matjaž Merljak

V Novem mestu so od 30. junija od 12. julija 2013 potekale tudi letošnje Jezikovne počitnice. Že 25. sta jih pripravili Krščanska kulturna zveza KKZ in Osnovna šola Grm. Letošnjih se je udeležilo triindvajset otrok, ki so bili razdeljeni v skupine glede na predznanje. Zaključka počitnic se je udeležil tudi škof Glavan.

Voditeljica skupine mag. Gabi Frank je za Radio Ognjišče povedala, da so se „za Novo mesto odločili, ker je tam pogovorni jezik najbližje zbornemu“ in da so počitnice namenjene otrokom v starosti od 10 do 16 let: „Še posebej pridejo tisti, ki doma nimajo toliko možnosti govoriti slovensko. Tu imajo možnost spoznati slovenščino kot živ jezik.“

Posebnost dvotedenskega učenja slovenskega jezika je tudi bivanje pri družinah in tako otroci skupaj z gostitelji dopoldne obiskujejo šolo: „otroci imajo tečaj slovenščine, gostitelji pa tečaj nemščine. V popoldanskem času pa z družinami odkrivajo okolico ...“ Tretji dan počitnic so odšli na izlet v Ljubljano in Strunjan, drugi teden počitnic pa so imeli tudi piknik.

Družine izbere OŠ Grm, ki je vsa leta tudi partner pri tem projektu. Tamkajšnje učiteljice slovenščine so za tako poučevanje dodatno usposobljene, otroci pa so s slovenščino soočeni tudi pri naravoslovni, računalniški, glasbeni ali športni dejavnosti.

Mag. Frank je dejala, da je srebrni jubilej (v vseh teh letih se je počitnic obiskalo več kot 500 otrok) dokaz, da so počitnice uspešne in priljubljene: „KKZ v poletnih mesecih veliko naredi za družino, jezikovne počitnice so prvi projekt in ga zelo podpiramo, ampak ga bomo morali prilagoditi času.“

Ob koncu letošnjih počitnic so pripravili zanimivo zaključno slovesnost. Pripravili so tudi razstavo, obiskal pa jih je tudi novomeški škof Glavan in rojake spodbujal k ohranjanju slovenščine na Koroškem.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.